MENU
klinika

Për të mirën tuaj!

Kafeina/ Kush nuk duhet ta konsumojë!

24.10.2018 - 10:35

Kafeina është një substancë që ndodhet në më shumë se 60 bimë përfshirë:

Kokrrat e kafes;

Gjethet e çajit;

Arra e kolës, të cilat përdoren për t’i dhënë shije pijes së kolës;

Kakao, të cilat përdoren për të prodhuar produkte çokollate.

Ka edhe kafeinë sintetike (të prodhuara nga njeriu), e cila i shtohet disa ilaçeve, ushqimeve dhe pijeve. Për shembull, disa lehtësues të dhimbjeve, përmbajnë kafeinë sintetike.

Shumica e njerëzve e konsumojnë kafeinën nga pijet.

Cilat janë efektet e kafeinës në trup?

Kafeina ka shumë efekte në metabolizmin e trupit tuaj.

Ajo stimulon sistemin nervor qendror, i cili mund t’ju bëjë të mos ndiheni më të pergjumur dhe t’ju japë një nxitje energjie, që do të thotë se ndihmon trupin tuaj të heqë kripën dhe ujin jo të nevojshëm, duke çuar në urinim më të shpeshtë;

Rrit lirimin e acidit në stomakun tuaj, ndonjëherë duke çuar në një dhimbje të stomaku;

Mund të ndërhyjë në thithjen e kalçiumit në trup;

Rrit tensionin.

Brenda një ore, duke ngrënë ose duke pirë kafeinë, ajo arrin në gjakun tuaj. Ju mund të vazhdoni të ndjeni efektet e kafeinës për 4-6 orë.

Cilat janë efektet anësore nga kafeina e tepërt?

Për shumicën e njerëzve, nuk është e dëmshme të konsumohet deri në 400mg kafeinë në ditë. Nëse konsumoni shumë kafeinë, mund të shkaktojë probleme shëndetësore, të tilla si:

Tronditje;

Pagjumësi;

Dhimbje koke;

Marrje mendësh;

Ritmi i shpejtë ose i parregullt i zemrës;

Dehidratim;

Ankth;

Varësi.

Disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj efekteve të kafeinës se sa të tjerët.

Cilat pijet energjike mund të jenë një problem?

Pijet energjike janë pije që kanë në përbërjen e tyre kafeinë.

Shuma e kafeinës në pijet energjike mund të ndryshojë shumë dhe nganjëherë etiketat mbi pije nuk ju japin sasinë aktuale të kafeinës në to. Pijet energjike gjithashtu mund të përmbajnë sheqerna, vitamina dhe shtesa të ndryshme.

Kompanitë që bëjnë pije energjike pohojnë se këto pije mund të rrisin vigjilencën dhe të përmirësojnë performancën fizike dhe mendore. Kjo ka ndihmuar që të konsumohen dhe të jenë të popullarizuara me adoleshentët amerikanë dhe jo vetëm.

Ka të dhëna të kufizuara që tregojnë se pijet energjike mund të përmirësojnë përkohësisht gatishmërinë dhe qëndrueshmërinë fizike. Nuk ka dëshmi të mjaftueshme për të treguar se ato rrisin forcën ose fuqinë. Por ajo që dimë është se pijet energjike mund të jenë të rrezikshme, sepse ato kanë sasi të mëdha të kafeinës.

Duke qenë se kanë shumë sheqer, ato mund të kontribuojnë në shtimin e peshës dhe të shkaktojnë diabetin.

Ndonjëherë të rinjtë përziejn pijet energjike me alkool. Është e rrezikshme të kombinosh alkoolin dhe kafeinën. Kafeina mund të ndërhyjë në aftësinë tuaj për të njohur se sa alkool keni konsumuar, gjë që mund t’ju bëjë të pini më shumë. Kjo gjithashtu ju bën të merrni vendime të këqija.

Kush duhet të shmangë ose kufizojë kafeinë?

Ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj në lidhje me atë nëse duhet ta kufizoni ose shmangni kafeinën nëse:

Jeni shtatzënë, meqë kafeina kalon përmes plaçentës tek fëmija juaj;

Jeni duke ushqyer me gji, pasi një sasi e vogël e kafeinës që konsumoni i kalon fëmijës suaj;

Keni çrregullime të gjumit, duke përfshirë pagjumësinë;

Keni migrenë ose dhimbje koke kronike;

Keni ankth;

Keni Ulçer;

Keni ritme të shpejta ose të parregullta të zemrës;

Keni tension të lartë.

Merrni barna të caktuara ose shtesa, duke përfshirë stimulues, antibiotikë të caktuar, ilaçe të astmës dhe ilaçe të zemrës. Konsultohuni me mjekun nëse mund të ketë ndërveprime midis kafeinës dhe ndonjë ilaçi që merrni.

Çfarë është tërheqja e kafeinës?

Nëse ju keni konsumuar kafeinë në baza të rregullta dhe pastaj ndaloni papritmas, mund të keni nevojë për të. Simptomat mund të përfshijnë:

Dhimbje koke;

Të qenit i përgjumur;

Nervozizëm;

Të përziera;

Vështirësi për t’u përqëndruar.

Këto simptoma zakonisht largohen pas disa ditësh.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


E ke ditur gabim!

Zbulo nga se je i varur!