MENU
klinika

Parandalimi dhe trajtimi!

“M’dhemb shpina, s’bëj dot asgjë!” Urgjent tek mjeku nëse…

01.10.2018 - 21:40

Dhimbja e shpinës është një nga arsyet më të zakonshme që njerëzit shkojnë tek mjeku ose humbin punën, gjithashtu është një shkak kryesor i paaftësisë për të punuar në mbarë botën. Shumica e njerëzve kanë të paktën një herë dhimbje shpine gjatë jetës së tyre.

Për fat të mirë, ju mund të merrni masa për të parandaluar ose lehtësuar episodet më të dhimbshme të shpinës.

Nëse parandalimi dështon, trajtimi i thjeshtë në shtëpi dhe mekanika e duhur e trupit do ta shërojnë shpinën brenda pak javësh dhe do ta mbajnë atë në funksionalitet. Kirurgjia është rrallë e nevojshme për të trajtuar dhimbjen e shpinës.

Kur të shkoni te mjeku

Shumica e dhimbjeve të shpinës gradualisht përmirësohen me trajtimin në shtëpi dhe vetë-kujdesin, zakonisht brenda pak javësh.

Nëse tuajat nuk përmirësohen, shkoni te mjeku. Në raste të rralla, dhimbja e shpinës mund të sinjalizojë një problem serioz mjekësor. Kërkoni kujdes të menjëhershëm nëse dhimbja juaj e shpinës shkakton probleme të reja të zorrëve ose fshikëzës apo është e shoqëruar me ethe.

Kontaktoni një mjek nëse dhimbja është e rëndë dhe nuk përmirësohet me pushim. Ajo përhapet poshtë njërës ose të dyja këmbëve, veçanërisht nëse dhimbja shtrihet nën gju. Shkakton dobësi, mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në një ose të dy këmbët. Është e shoqëruar me humbje peshe të pashpjegueshme.

Gjithashtu, vizitoni mjekun tuaj nëse filloni të keni dhimbje prapa për herë të parë pas moshës 50 vjeç ose nëse keni një histori të kancerit, osteoporozës, përdorimit të tepruar të drogës ose alkoolit.

Shkaqet

Dhimbja e shpinës që vjen papritur dhe zgjat jo më shumë se gjashtë javë (akute) mund të shkaktohet nga një rënie ose tërheqje e rëndë;

Dhimbja e shpinës që zgjat më shumë se tre muaj (kronike) është më pak e zakonshme se dhimbja akute.

Ajo shpesh zhvillohet pa ndonjë shkak që doktori juaj mund ta identifikojë me një test ose një studim të grafisë. Kushtet e lidhura zakonisht me dhimbjen e shpinës përfshijnë:

Llojin e muskujve ose ligamentet;

Nëse jeni në gjendje të dobët fizike, tendosje e vazhdueshme në shpinë mund të shkaktojë spazma të dhimbshme të muskujve;

Disqe të çara ose të prishura. Ato veprojnë si jastekë mes eshtrave (rruaza) në shpinë tuaj. Materiali i butë brenda në disk mund të fryhet ose të këputet dhe të shtypet nervi. Sidoqoftë, mund të keni një disk të fryrë ose të prishur pa shkaktuar dhimbje shpine;

Osteoartriti mund të ndikojë në pjesën e poshtme të shpinës. Në disa raste, artriti në shpinë mund të çojë në një ngushtim të hapësirës rreth palcës kurrizore, një gjendje e quajtur ‘stenozë spinale’;

Osteoporozën. Rruazat e shtyllës kurrizore mund të krijojnë thyerje nëse kockat tuaja bëhen poroze dhe të brishta.

Ngritja e përsëritur peshave ose lëvizja e papritur e vështirë mund të tensionojë muskujt dhe ligamentet kurrizore;

Faktorët e rrezikut

Çdokush mund të ketë dhimbje shpine, madje edhe fëmijët apo adoleshentët. Këta faktorë mund t’iu vënë në rrezik më të madh të zhvillimit të dhimbjes së shpinës:

Mosha. Dhimbja e shpinës është më e zakonshme teksa rritesh, duke filluar rreth moshës 30 ose 40 vjeç;

Mungesa e ushtrimeve. Muskujt e dobët, të papërdorur në shpinë dhe në bark mund të çojnë në dhimbje shpine;

Pesha e tepërt. Pesha e tepërt e trupit ndikon në dhimbjen e shpinës;

Sëmundjet. Disa lloje të artritit dhe kancerit mund të kontribuojnë në dhimbje kurrizore;

Kushtet psikologjike. Njerëzit të prirur ndaj depresionit dhe ankthit duket se kanë një rrezik më të madh të dhimbjes së shpinës;

Pirja e duhanit gjithashtu ngadalëson shërimin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN