MENU
klinika

Kanceri kolorektal

Cilat mosha preken nga kanceri i zorrës së trashë?

30.11.2018 - 20:13

Simptomat e kancerit të zorrës së trashë nuk janë gjithmonë të lehta për t’u njohur, duke çuar në mundësi të humbura për diagnozë të hershme.

Simptomat e kancerit të zorrës së trashë dhe rektumit janë: kapsllëku, hemorroidet dhe ngërçi që mund të imitojnë disa sëmundje të parrezikshme. Nëse simptomat vazhdojnë është mirë të konsultoheni me mjekun tuaj.

Shumë njerëz me kancer të zorrës së trashë dhe rektale (të njohur si kanceri kolorektal) nuk përjetojnë aspak simptoma deri sa sëmundja të ketë arritur një fazë më të avancuar, kur është më e vështirë të trajtohet.

Kjo është arsyeja pse testet e shqyrtimit për njerëzit në dukje të paprekur janë të një rëndësie të tillë jetike. Rënia e vdekjeve të kancerit kolorektal gjatë dekadave të fundit është pjesërisht për shkak të rritjes së përpjekjeve të shqyrtimit që identifikojnë kancerin asimptomatik.

Testet e analizave mund të identifikojnë gjithashtu rritjet jonormale të quajtura polipe kolorektale, disa prej të cilave mund të jenë prekanceroze. Kur mjekët heqin polipet potencialisht të rrezikshëm, ata ndalojnë kancerin para se të fillojë.

Një ndërlikim tjetër në diagnozën e kancerit të zorrës së trashë është se edhe kur ka simptoma, njerëzit me kancer dhe mjekët mund të fajësojnë edhe probleme të tjera, të tilla si: hemorroide ose sindroma e zorrëve.

Për më tepër, shumë të rinj supozojnë se kanceri kolorektal ndikon vetëm te të moshuarit, kështu që ata janë të detyruar të shpërfillin simptomat.

Megjithatë, shumica dërrmuese e kancerit kolorektal ende gjendet tek njerëzit e moshuar, normat në meshkuj dhe femra nën moshën 50 vjeç janë duke u rritur dukshëm.

Një studim i Shoqërisë Amerikane të Kancerit, botuar në vitin 2017 në Gazetën e Institutit Kombëtar të Kancerit, zbuloi se njerëzit e lindur në 1990 kishin dyfishin e rrezikut të kancerit të zorrës së trashë dhe katërfishonin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë njerëzit e lindur në vitin 1950.

Në përgjigje të kësaj tendence shqetësuese, Shoqata Amerikane e Kancerit ndryshoi udhëzimet e saj në 2018 për të rekomanduar që shqyrtimi i rregullt, testet, kontrollet mjekësore për njerëzit me rrezik mesatar të kancerit kolorektal të fillojnë në moshën 45 vjeç, në vend të 50.

Cilado qoftë mosha juaj, nëse keni simptomat e mëposhtme duhet t’i drejtoheni mjekut:

• Diarre që zgjat më shumë se disa ditë;

• Kapsllëk që zgjat më shumë se disa ditë;

• Gjakderdhja retkale me gjak të kuq;

• Gjaku në banjo, që mund të duket i errët;

• Dhimbje barkut;

• Dobësi dhe lodhje;

• Humbje peshe.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN