Frutat e kajsisë janë të këndshme, aromatike dhe pëlqehen nga të gjithë. Përmbajnë vlera të mira ushqyese dhe vitamina A, B1, B2, PP, C, acide organike, pektinë, albumina, rreth 14% sheqerna etj.
Përveçse një frut i shijshëm, kajsia gjen përdorim të gjerë edhe si një bimë mjekësore me frutin, gjethet dhe degët e saj. Kajsia mund të përdoret e freskët ose e thatë, reçel, komposto, madje edhe lëngun e këndshëm.
Fruti i freskët i kajsisë ndihmon në prodhimin e gjakut dhe është gjithashtu shumë i mirë për qetësimin e muskujve të tendosur dhe për zërin e ngjirur.
Frutat e thata kanë rreth 60% sheqer, kurse thelpinjtë e tyre janë të pasur me albumina deri në 28% si dhe deri në 55% vajra.
Përdoren kundër dhimbjes së kokës. Për këtë qëllim ato piqen dhe konsumohen me mjaltë, për t’u tretur më mirë.
Fruti i kajsisë në përdorim natyral kuron:
Dhimbjet në gjoks;
Aneminë;
Sëmundjet kanceroze;
Migrenën dhe epilepsinë;
Sëmundjet e mëlçisë.