MENU
klinika

83 vjetori i lindjes

Luçiano Pavaroti, ylli botëror i operas!

12.11.2018 - 15:49

“Mendoj që një jetë për muzikën është një jetë e kaluar mirë dhe kjo është ajo të cilës unë i jam përkushtuar”, ka thënë Pavaroti

Luçano Pavaroti lindi më 12 Tetor, 1935 – dhe vdiq më 6 shtator, 2007. Është tenori më i famshëm italian i tridhjetë viteve të fundit si edhe këngëtari më i famshëm jo vetëm në botën e operas, por ndër të gjitha zhanret.

Pavaroti lindi në Modena (Emilia-Romanja), Italinë e veriut, dhe vdiq po aty.

Babai i tij ishte këngëtar amator me nje farë dhuntie dhe në ushtri shërbeu si furrëtar.

Në fillim Pavaroti donte të bëhej mësues dhe mësoi dy vjet nxënësit në Scuola delle Magistrale. Në vitin 1956 Pavaroti ka studiuar me tenorin Arrigo Pola dhe për një kohë të shkurtër me M° Ettore Campogalliani në Mantova.

Pavaroti këndoi për herë të parë në botën e operas më 29 prill 1961, në rolin e Rodolfos në Bohema, në teatrin e operas të Regjo Emilias.

Debutimi në USA nuk vonoi të mbërrinte dhe kështu në shkurt të vitit 1965, në Miami (majemi) këndoi së bashku me sopranon Joan Sutherland (Xhoen Sadhërlend), në operan Lucia di Lammermoor.

Disqet e tij:

O sole mio (1979)

Mamma (1984)

Passione (1985)

Tutto Pavarotti (1989)

The essential Pavarotti (1990)

Ti amo – greatest love songs (1993)

Pavarotti Plus (1997)

Pavarotti greatest hits – the ultimate collection (1997)

Luciano Pavarotti – Ti adoro (2003)

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN