MENU
klinika

Do na falenderoni!

Veproni kështu nëse ju dhemb gjuri!

10.11.2018 - 18:56

Gjuri juaj është kompleks dhe si rezultat, në shumë kushte të zakonshme apo lëndime mund të shkaktojnë dhimbje.

“Ka gjurmë të ligamenteve të ndryshme brenda gjurit, si dhe ‘qeskat’ e mbushura me lëngje që mund të inflamohen”, thotë Joel Press, MD, drejtor mjekësor i Qendrës Spinale dhe Sportive në Institutin e Rehabilitimit e Çikagos. “Ka shumë struktura të ndryshme dhe shumë nga këto lloje dhimbjesh do të mbivendosen.

Simptomat e dhimbjes së gjurit

Nëse keni dhimbje në gjunjë, sigurohuni që të flisni me mjekun për faktorë dhe simptoma të tjera që mund të shoqërohen me dhimbjen.

Ku është pikërisht dhimbja? A është në një vend, ose është e shpërndarë rreth një zone më të madhe të gjurit tuaj? Çfarë e bën atë të ndihet më mirë apo më keq? 

Çfarë po bënit para se gjuri juaj të fillonte të kishte dhimbje? Cilat simptoma të tjera e vini re? A ka gjuri juaj një zhurmë ose kanë një ndjesi goditje? A ndihet i dobët apo i paqëndrueshëm?

Ja një vështrim në disa nga simptomat specifike të shkaqeve të zakonshme të dhimbjes në gju:

Osteoartriti

Kjo gjendje ndodh kur kërci që lejon gjurin tuaj të lëvizë lirisht, zbutet. Menjëherë pas zhvillimit të gjendjes, mund të vëreni që gjunjët tuaj vuajnë pasi ju keni qenë fizikisht aktiv.

Me kalimin e kohës, gjunjët mund të dëmtohen edhe më shumë dhe kjo ndjehet në aktivitet më të zakonshme dhe elementare. Gjunjët gjithashtu mund të jenë të fryrë dhe të bëjnë një kërcitje të lehtë ndërsa ecni.

Sindromi i dhimbjes Patellofemoral (chondromalacia patella). Dhimbja ndjehet sikur po vjen nga prapa dhe mund të ndjehesh sikur përfshin të gjithë gjurin tënd.

Ju mund të ndjeni dhimbje dhe ngurtësi në veçanti pasi të jeni ulur për një kohë të gjatë. Dhimbja mund të jetë edhe më e keqe pasi të keni bërë një ulje-ngjitje të shkallëve.

Lotët meniskal

Menisku është strukturë kërcore që gjendet mes dy kockave të këmbës, mes kërcirit dhe kofshës . Dhimbja mund të jetë e lehtë ose e rëndë sa të krijojë lot dhe personi mund të ndihet më keq kur drejton gjurin.

Lëndimet e ligamentit

Ju keni katër ligamenta – të cilat janë strukturë e fortë e indeve që mbajnë kockat së bashku. Nëse dëmtohet një ligament, mund të ndodhë gjatë aksidenteve ose aktiviteteve sportive.

Në varësi të ligamentit që është dëmtuar, plagosja mund ose nuk mund të shkaktojë dhimbje. Një simptomë tjetër është se këmbët ndjejnë dhimbje dhe lodhje kur përpiqeni të peshoni në to, gjatë qëndrimit ose ecjes.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Këshilla praktike

Kujdes nyjet tuaja!