MENU
klinika

Opinion

Shqipja kjo gluhë hyjnore

19.11.2018 - 21:29

Nga Sali Mehmeti 

Shqipja, «gluha jonë», naltësohet kur përdoruesi i saj i domestikon aftësitë e saj të brendshme me folje, ndajfolje, emra ose mbiemra të foljezuara.

Kur krejt këto bahen bashkë vjen ai momenti hyjnor estetik ku, qysh thotë Orwell-i, «si kuaj të kalorësisë që i përgjigjen trumpetës, ato grupohen vetvetishëm simbas nji sjellje të padukshme».

Kqyre bre Nolin dhe qysh shqipja përndritet në përkthimet e tij! Atij i ka hije edhe kur përdorë anglicizma të shqipërume si «ritrata» (nga ang. ,,retreat” «…urdhëroi ritratën…») apo «sinistër» (nga ang. ,,sinister” «…hodhi një fije sinistre…»).

Fisnikërohesh kur mjeshtria e tij mrrin me i shqipërue edhe fjalë të tilla si sypamës (nga «eye-witness») apo luftëthirrje (nga «war-cry»). Ai krijon teksa përkthen, dhe përkthen teksa krijon.

Heidegeri me e pas njoftë gjuhën tonë, sigurisht kish thanë që shqipja âsht e pakufishme dhe qenia jonë banon në këtë univers me mundësi të pakufishme…