Ulliri ashtu si dhe molla, limoni, portokalli apo rrushi, është një bimë mjekësore e mrekullueshme jashtëzakonisht kurative.
Ai përmendet edhe në librat fetarë, si një pemë e bekuar me shumë veti shëruese. Sot njihen disa lloje të ullirit.
Ullinjtë e gjelbër janë shumë ushqyes, forcojnë barkun dhe stimulojnë epshin seksual. Këshillohet të konsumohen nga diabetikët, pasi shuajnë etjen që shkakton diabeti.
Ullinjtë e zinj janë të dobët për stomakun dhe jo fortë të këndshëm. Ullinjtë e njelmët janë të mirë për trajtimin e djegieve.
Në mjekësinë popullore përdoren lëvorja e drurit, gjethet, frutit dhe vaji i ullirit. Të përtypurit e gjetheve të ullirit ndihmon në rastet e inflamacionit të mukozës së gojës, herpesit, dermatit buloz dhe kromës.
Ato kanë veti rrudhëse e tonike dhe së bashku me lëvoret e degëve, përdoren kundër arteriosklerozës, tensionit të lartë të gjakut dhe temperaturës së lartë etj.
Vaji i ullirit përdoret edhe për vlerat e larta diabetike dhe kurative që ka.
Kuron temperaturën e lartë
Merren 40-50 gjethe ulliri dhe vihen të ziejnë në gjysëm litri ujë, derisa të mbeten ¾ e sasisë së ujit. Masa e përftuar filtrohet dhe përzihet me pak sheqer. Nga çaji i përgatitur, pihen 1-2 filxhanë çaji çdo ditë.
Kuron tensionin e lartë të gjakut
Si fillim përgatitet një çaj me 20 gjethe ulliri që vendosen të ziejnë në një litër ujë. Pastaj shtohen 5 gjethe çdo ditë, derisa të arrihen 120 gjethe. Në të gjitha rastet çaji zihet, derisa të mbeten ¾ e ujit, prej tij pihet 2 gota në mëngjes, para buke dhe një në darkë, para gjumit.
Infarkti
Merren 3 lugë gjethe ulliri të thërrmuara dhe gjethe lule lisre. Përzierja e tyre përvëlohet me 1 litër ujë të valuar. Ena mbulohet për 15 minuta, pastaj kullohet dhe konsumohet gjatë ditës në formë çaji, e ëmbëlsuar me mjaltë ose sheqer.
Për përdorime të tjera:
Në sëmundjet e stomakut;
Kundër mykut të zorrëve;
Në qetësimin e organizmit;
Për të gjitha sëmundjet nëse kombinohet me mjaltin.