MENU
klinika

Merrni informacione

Astma, çfarë duhet të dini rreth saj?

28.12.2018 - 16:24

Astma është një sëmundje kronike serioze e frymëmarrjes, ndonjëherë kërcënuese për jetën, që ndikon në cilësinë e saj.

Megjithëse ende nuk ka shërim për astmë, ajo mund të kontrollohet përmes trajtimit mjekësor dhe menaxhimit të shkakut të mjedisit. Institutet e specializuara janë të angazhuar për edukimin e të gjithë njerëzve të prekur, por edhe familjarëve rreth astmës në mënyrë që:

Gjithkush të di se çfarë është astma;

Si mund të ndikojë mjedisi në pacientët me astmë;

Si të menaxhoni astmën që shkakton mjedisi.

Kush është në rrezik për astmë?

Çdokush mund të marrë astmë, njerëz të të gjitha grupeve etnike, meshkuj dhe femra, të rinj dhe të moshuar, banorë të qytetit dhe banorë ruralë.

Në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 20 milionë njerëz kanë astmë. Ajo është e zakonshme tek fëmijët dhe adoleshentët; rreth tre studentë në një klasë mesatare prej 30 nxënësish kanë astmë.

Ndërsa askush nuk e di me siguri se pse disa njerëz zhvillojnë astmë dhe të tjerët jo, një ndër faktorët kryesor është një kombinim i historisë familjare dhe mjedisit.

Nuk ka shërim për astmën. Pasi të jetë diagnostikuar me astmë, pacienti do të ketë sëmundjen për gjithë pjesën tjetër të jetës. Por me kujdesin e duhur, mund të udhëhiqet për një jetë të shëndetshme, produktive, plotësisht aktive.

Informohuni dhe mësoni më shumë rreth faktorëve të gjetur në mjedisin e brendshëm dhe të jashtëm që mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë simptomat e astmës dhe çfarë mund të bëni për të zvogëluar ndikimin e tyre.

Ju mund të habiteni nga lista e astmave të zakonshme që kushtet mjedisore shkaktojnë dhe sa e thjeshtë mund të jetë për t’i eliminuar ato nga mjedisi juaj.

Parandalimi i sulmeve të astmës

Hapi 1 – Bisedoni me një mjek

Nëse mendoni se ju ose fëmija juaj mund të ketë astmë, bisedoni me një mjek. Mjeku do të punojë për të diagnostikuar astmën dhe për t’u mbrojtur nga sulmet e saj. Mësoni se çfarë i shkakton sulmet e astmës. Identifikoni shkaktarët e astmës në shtëpinë tuaj. Gjeni se çfarë medikamentesh duhet të merrni.

Hapi 2 – Bëni një Plan

Pyesni mjekun që t’ju ndihmojë të krijoni një “Plan veprimi astme” për të parandaluar sulmet e saj. Një Plan veprimi astme do t’ju ndihmojë të kontrolloni astmën në baza të rregullta. Përdoreni këtë plan së bashku me mjekun për të kuptuar se si të menaxhoni astmën; në mënyrë rutinore në baza ditore dhe gjatë një sulmi.

Hapi 3 – Prova e astmës në shtëpinë tuaj

Pluhurat janë pjesë e jetës së përditshme. Sulmet e astmës mund të shkaktohen nga gjëra të tilla si rritja mykut në tualet si pasojë e lagështirës ose marimangat e vogla të pluhurit që jetojnë në batanije, jastëkë ose kafshët dhe lodrat e fëmijës.

Mësoni më shumë për gjërat që mund të shkaktojnë një sulm astme dhe çfarë mund të bëni për t’i larguar ato dhe për të qëndruar i shëndetshëm.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN