MENU
klinika

Kërkim për naftë e gaz

Greqia, 500 mln euro investim në detin Jon

02.12.2018 - 16:14

Kompanitë që kërkojnë naftë dhe gaz në tokë dhe në det në pjesën perëndimore të Greqisë do të investojnë 500 milionë euro në 7-8 vitet e ardhshme, sipas kreut të kompanisë shtetërore që negocion licencat e eksplorimit.

Sipas gazetës Kathimerini Yannis Bassias, President dhe Drejtor Ekzekutiv i Menaxhimit të Hellenic Hydrocarbon Resources (HHRM) foli për madhësinë e investimeve dhe mundësitë që ofron Greqia në Forumin e Fundit të Mesdheut Lindor mbi ligjin e energjisë të organizuar në Athinë.

Bassias theksoi se disa kompani kanë teknologji dhe njohuri për të kërkuar në thellësitë e detit Jon dhe Kretës, ndërsa teknologjia që do të lejojë shpime në thellësi më të mëdha se 3.000 metra pritet të jetë në dispozicion në atë kohë kur do të vendoset nëse prodhimi i naftës dhe gazit është në të vërtetë i realizueshëm.

Pra, Greqia do të shërbejë si një terren provues për teknologjinë e re, tha ai.

gazeta greke-konica.al

Ndërsa kapaciteti i Greqisë perëndimore, në perëndim të Korfuzit për të prodhuar hidrokarburet është duke u hulumtuar, rezerva të provuara janë gjetur në detin Mesdhe midis Qipros, Egjiptit dhe Izraelit dhe në Detin e Zi.

Parlamenti grek pritet të ratifikojë kontratat e licencimit për eksplorimin e hidrokarbureve në Detin Jon (një konzorcium i Hellenic Petroleum dhe REPSOL), në perëndim dhe në veriperëndim të Kretës (një konsorcium Total / Exxon / Hellenic Petroleum) dhe Blloku 10 (Hellenic Petroleum).

Ajo që do të pasojë është një përpjekje për të bindur kompanitë që të shikojnë fushat që ende nuk kanë tërhequr interesin e investitorëve.