MENU
klinika

Studime të reja

Nëse vuani nga ankthi tani, mund të “çmendeni” më vonë!

09.12.2018 - 15:46

Sipas një studimi të ri, njerëzit me moshë mesatare me ankth të moderuar e të ashpër mund të kenë më shumë gjasa të vuajnë nga çrregullimet mendore në një moment tjetër të jetës.

Hulumtimet e publikuara, në revistën BMJ Open shqyrtuan katër studime me pothuajse 30,000 individë, duke filluar nga mosha 30-65 vjeç, gjatë një periudhe prej një dekade apo më shumë. Të gjitha studimet e analizuara “gjetën një lidhje midis ankthit dhe demencës së ardhshme”, shkruajnë hulumtuesit.

Studimi i ri sugjeron që trajtimi i ankthit mund të ulë mundësinë e zhvillimit të demencës më vonë, ndonëse kërkimet deri më tani nuk kanë treguar se ankthi i rëndë shkakton drejtpërdrejt demencën.

“Duke pasur parasysh intervalin e gjatë kohor ndërmjet vlerësimit të ankthit dhe diagnozës së demencës (mesatarisht më shumë se 10 vjet), gjetjet nga rishikimi ynë tregojnë se ankthi i moderuar deri në të rëndë mund të jetë një faktor i rrezikut potencialisht të modifikueshëm për çmenduri”, thotë studimi i autorit, Amy Gimson, MD, i cili është në fakultetin e mjekësisë në Universitetin e Southampton në Angli.

Ankthi si faktor rreziku

“Nëse ankthi është me të vërtetë një faktor rreziku për çmenduri, kjo ndihmon në identifikimin më mirë të individëve në rrezik dhe ndërhyrja të jetë më e shpejtë për të zvogëluar rrezikun”, thotë Dr. Gimson.

Gimson thekson se hulumtimi konsiderohet vetëm nga simptomat e ankthit të cilat ndihmojnë për t’u diagnostikuar.

“Bazuar në këtë studim, pacientët me ankth mund të duan të jenë më vigjilentë në kërkim të simptomave të demencës së hershme ose të sëmundjes Alzheimer”, thotë Gisele Wolf-Klein, MD, drejtor i edukimit në Northwell Health, në Nju Jork.

Shenjat e Alzheimer

Sipas Shoqatës Alzheimer, shenjat e hershme dhe simptomat e Alzheimer përfshijnë vështirësi në kryerjen e detyrave të zakonshme, konfuzion për kohën ose vendin dhe ndryshimet e humorit që çojnë në ndjenja ankthi, si dhe frikë e depresion.

Sëmundja e Alzheimerit është një çrregullim i pakthyeshëm dhe progresiv i trurit që ngadalë shkatërron aftësitë e kujtesës dhe të të menduarit, dhe përfundimisht aftësinë për të kryer detyrat më të thjeshta.

“Gjithmonë këshilloj pacientët me ankth për të kërkuar ndihmë mjekësore ose psikologjike”, thotë Dr. Wolf-Klein. Por ajo thekson se gjetjet e reja të studimit nuk tregojnë një marrëdhënie shkakore midis ankthit dhe demencës.

“Deri tani, lidhja midis ankthit dhe demencës është vëzhguese”, thotë ajo. “Nevojitet studim i mëtejshëm. Për shembull, hulumtimet në mënyrë specifike të demencës në pacientët të cilët janë trajtuar me ilaçe për ankthin ishin të dobishme “.

Si janë të lidhur ankth dhe demenca?

Wolf-Klein tregon se ndryshimet e neurotransmetuesve në tru mund të jenë një faktor.

“Ne e dimë se kimikate të caktuara të trupit mund të kontribuojnë në çrregullime ankthi dhe ilaçet mund të korrigjojnë mangësitë e caktuara në që lidhet me depresionin”, thotë ajo.

Gimson gjithashtu thekson se stresi është lidhur me inflamacion në tru, i cili mund të luajë një rol në zhvillimin e ankthit dhe demencës. Autorët e studimit shkruan se një përgjigje jonormale e stresit, siç është i ekspozuar në çrregullimet e ankthit, mund të shoqërohen me plakjen celulare të përshpejtuar dhe me rritjen e neurodegjenerimit.

Alzheimer është një sëmundje neurodegjenerative e karakterizuar nga një përkeqësim i qelizave të trurit.