MENU
klinika

Kundërshtojnë planet

17 vende europiane kundër Francës e Gjermanisë?

28.02.2019 - 17:57

Franca dhe Gjermania u përpoqën të krijonin një gjigant hekurudhor evropian, por përpjekja u pengua  nga Komisioni Europian, i cili druhej se projekti do të dëmtonte konkurrencën në bllok. Tani, Berlini dhe Paris duan të rishikojnë rregullat e konkurrencës së BE-së, duke shkaktuar shqetësime midis shteteve më të vogla anëtare.

Rreth 17 shtete anëtare të BE kanë krijuar një koalicion për lehtësimin e kufizimeve në konkurrencën e lirë në bashkim.

Sipas gazetës polake Rzeczpospolita, ky koalicion përfshin shtetet baltike, Belgjika, Çekia, Danimarka, Finlanda, Irlanda, Holanda, Polonia, Portugalia, Sllovakia dhe Suedia.

Ata thuhet se vendet kanë paralajmëruar Presidentin e Këshillit Evropian Donald Tusk kundër “rrezikut në rritje të proteksionizmit” dhe lëvizjeve të mundshme në balancën e pushtetit në çështjet ekonomike pas Brexit.

Donald Tusk, një ish-kryeministër polak, u kërkua gjithashtu të bllokonte “të gjitha iniciativat e rrezikshme” në Këshillin Evropian.

Kjo ndodh pak pasi Gjermania dhe Franca, dy nga ekonomitë më të mëdha të bashkimit, kanë lëshuar një manifest që synon të krijojë një “politikë industriale evropiane” për shekullin e 21-të. Të dy vendet deklaruan se për të qëndruar konkurruese, BE-ja duhet, ndër të tjera, të rishikojë rregullat e saj të konkurrencës dhe të përditësojë udhëzimet e bashkimit.

Ky manifest erdhi në përgjigje të drejtpërdrejtë ndaj refuzimit të Komisionit Europian për të bërë një bashkim hekurudhor të madh midis Alstom të Francës dhe Siemens të Gjermanisë.

Marrëveshja kishte për qëllim të krijonte një “kampion evropian” me një fitim të kombinuar prej 15 miliardë euro, por komisioni tha se kishte marrë ankesa nga disa autoritete kombëtare të konkurrencës, me frikën se marrëveshja mund të rrisë çmimet dhe të lërë kompanitë më të vogla jashtë biznesit.

Muajin e kaluar, Emmanuel Macron dhe Angela Merkel nënshkruan një marrëveshje të re bashkëpunimi në Aachen. Donald Tusk paralajmëroi se bashkëpunimi i tyre duhet të synojë integrimin.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Joschka Fischer/ Project Syndicate

2019, viti i humbjeve të mëdha për Evropën…