MENU
klinika

Gjysma e qytetit në emigracion

Lezhianët marrin ‘arratinë’

29.03.2019 - 14:04

Mbi 40 % e banorëve lezhianë përllogaritet ta kenë emigruar nga Lezha gjatë viteve të tranzicionit, ndërsa fenomeni i largimit mori përmasa tejet të zgjeruara pas vitit 2014.

Bazuar në statistika shkalla e emigrimit në Lezhë është mbi normën kombëtare, dhe e rendit rajonin në vend të tretë pas Vlorës dhe Fierit.

Qytetarët të pyetur për arsyet në lidhje me këtë shifër shqetësuese për nivelin e emigracionit aty shprehen se humbja e shpresës konsiderohet si shkaku kryesor i braktisjes së vendit.Në momentin që të rinjtë nuk shohin këtu një lloj pjesëmarrje në qeverisje, qoftë lokale, qoftë qendrore detyrimisht largohen. Për çfarë duhet të shkollohen?

kolana e librave

Por veç fluksit të largimeve, ka pasur edhe tendencë rikthimi.

Ndaj bashkia e Lezhës ka hapur një qendër për integrimin e këtyre familjeve.

Problematika u diskutua në një takim të aktorëve lokalë në qarkun e Lezhës, ku të pranishmit u bashkuan në mendimin se kjo plagë mund të mbyllet me politika më të mira për qytetarët duke u garantuar sigurinë dhe gjithë të drejtat e tjera në vendin tyre.