MENU
klinika

The Economist

Disa mësime për amerikanët nga hetimi i Muellerit

29.03.2019 - 16:21

Robert Mueller punoi për raportin e tij për dy vjet: Këshilli i posaçëm nuk rezultoi që anëtarët e fushatës së Trump-it komplotuan me qeverinë ruse që të ndërhynin në zgjedhjet e 2016-ës. Por mos bëni asnjë gabim: ky është një rezultat i mirë që Trump mund ta ketë dëshiruar.

Për pjesën tjetër të mandatit të tij të parë, dhe ndoshta edhe në të dytin, Trump me siguri do të thotë se ai ka të drejtë gjatë gjithë kohës. Presidenti “shkëlqen” në ankesat kundër medias, burokracisë federale, ose kujtdo, vetëm që të ndihet më superior.

Disa mësime mund të nxirren nga ky episod. E para është të mos ngatërrohet një proces ligjor me atë politik.

Në të vërtetë, fati i presidencës së Trump do të varet nga politika, ndoshta nga kutia e votimit në vitin 2020.

Mësimi tjetër që demokratët duhet të marrin parasysh janë se ata duhet të mbajnë qetësi për një proces ligjor derisa të mbarojë. Disa nga kundërshtarët e tij kanë paragjykuar këto hetime.

Hetimi i Mueller gjithashtu mban mësime për ata republikanë të guximshëm që kërkojnë hakmarrje për atë që ata thonë se ishte tradhti ndaj presidentit të tyre. Falë Mueller, menaxheri i fushatës së presidentit dhe avokatit personal janë duke shkuar në burg. Këshilltari i tij i sigurisë kombëtare u deklarua fajtor që ka gënjyer FBI-në për bisedat e tij me ambasadorin rus. Që nga Watergate, asgjë si kjo nuk ka ndodhur në politikën amerikane. Duke zbuluar sjellje të dyfishta dhe të korruptuara në ekipin e Trump, Mueller ka ndihmuar në pastrimin e fushatës politike.

Hetimi gjithashtu zbuloi se presidenti mashtroi votuesit për interesat e tij të biznesit në Rusi. Ky konflikt interesi nuk përbënte një bashkëpunim apo konspiracion kriminal, sipas këndvështrimit të posaçëm të këshillave.

Megjithatë, është lloj i shkeljes që sistemi politik i Amerikës nuk do të kishte toleruar para se Trump të vinte në pushtet.

Ka një arsye të fundit për të qenë mirënjohës ndaj Mueller. Çdo herë që sistemi politik i Amerikës kalon një situate të tillë, ajo vendos një precedent për mënyrën se si institucionet e saj do të merren me situatën e ardhshme të atij lloji. Sjellja e Mueller ishte shembullore. Megjithëse Trump e quajti në mënyrë të përsëritur hetimin si një gjueti shtrigash, Mueller ishte në gjendje të përfundonte punën e tij. Për këtë, të paktën, Trump meriton merita.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Hetimi i Muellerit, test për SHBA

E gjithë bota sytë nga Amerika…