MENU
klinika

Rama: Lum kush duron

Gati impianti i përpunimit të mbetjeve në Fier

10.03.2019 - 11:19

Kryeministri Edi Rama dhe kryetari i Kuvendit dhe deputet i Qarkut, Gramoz Ruçi inspektuan përfundimin e fazës së parë të projektit për impiantin e trajtimit të mbetjeve urbane të qarkut Fier, i dyti i këtij lloji në Shqipëri, pas atij të Elbasanit, i cili zgjidh përfundimisht problemin e mbetjeve urbane, sipas standardeve të përcaktuara nga Bashkimi Europian të sigurisë, të mbrojtjes së shëndetit dhe mjedisit.

“Para 3 vjetësh kemi shpallur emergjencën mjedisore te fusha ekzistuese e mbetjeve, një fushë ku akumulohen prej 50 vitesh mbetje pafund dhe mezi po presim që të fillojë funksionimi. Pikë së pari mbetjet të mos i çojmë më atje, por të fillojmë t’i depozitojmë këtu dhe pastaj, si fazë e dytë e projektit, edhe rehabilitimi i fushës ekzistuese dhe zbatimi i projektit për ta kthyer atë në minipark,” tha kryetari i Bashkisë Fier, Armando Subashi.

Kryeministri Rama tha se kjo është edhe përgjigja ndaj spekulimeve publike mbi projektin, që alarmoi jo pak banorët në nisje të projektit.

kolana e librave

“Ky është kalimi nga mesjeta në kohët moderne në aspektin e trajtimit të mbetjeve, ndërkohë që plehrat rrugëve, fushave janë rreziku real i përditshëm që dërrmojnë shëndetin e shkatërrojnë të gjithë pjellorinë e tokës. Një projekt i tillë kthehet në një tabelë qitjeje e fut e bjer kush të mundet: “korrupsion”, “grabitje”, “hajdutëri”, “PPP”, por lum kush duron dhe koha i vë gjërat në vend. Këtu faktikisht hapet perspektiva për të gjitha bashkitë që t’i sjellin këtu mbeturinat dhe të shpëtojë njëherë e mirë edhe mjedisi në të gjithë qarkun nga hedhjet kuturu të mbeturinave, nga vendgrumbullimet kuturu, nga helmimi i ujërave nga helmimi i tokës, nga helmimi i ajrit, nga dëmtimi i shëndetit. Ne duam të bëjmë të njëjtën gjë edhe për Durrësin. Edhe aty kemi situatë emergjence mjedisore. Kemi filluar me projektin dhe një tjetër zonë e rëndësishme shpëton njëherë e mirë nga e gjithë çmenduria e plehrave në hapësirë dhe i gjithë ai potencial ndotës shpërbëhet dhe kthehet në një mjedis të mbrojtur me parametra normalë për jetën e njerëzve e turizmin,” u shpreh Kryeministri.

Me vënien në funksion 100% e projektit do të sigurojë edhe prodhimin e energjisë elektrike dhe të avullit, një benefit për zonën.​