MENU
klinika

Mosfunksionim i tubit Eustakian

Bllokimi i kanalit të veshit. Çfarë e shkakton?

09.04.2019 - 17:19

Tubi i Eustakut është një kalim i vogël që lidh fytin me veshin e mesëm. Kur teshtitni, gëlltitni ose mërziteni, tubat e Eustakian hapen.

Por ndonjëherë një tub Eustakian mund të mbyllet. Kjo quhet mosfunksionim i tubit Eustakian. Kur kjo ndodh, tingujt mund të jenë të mbytur dhe veshi mund të ndihet i bllokuar. Ju gjithashtu mund të keni dhimbje veshi.

Simptomat e mosfunksionimit të tubit Eustakian

Nëse keni disfunksion të tubit të Eustakut:

-Veshët mund të ndjehen të mbyllur ose të bllokuar.

-Tingujt mund të duken të mbytur.

-Mund të keni dhimbje në një ose të dy veshët.

-Ju mund të dëgjoni zhurma në veshë (të quajtur tringëllimë në veshët).

-Ndonjëherë mund të keni vështirësi për të mbajtur ekuilibrin.

Simptomat mund të përkeqësohen kur përjetoni ndryshime në lartësi. Kjo përfshin fluturimin në një aeroplan, në ashensorë, ngjitje nëpër male, ose zhytje.

infeksionet ne vesh-konica.al

Çfarë e shkakton mosfunksionimin e tubit Eustakian?

Shkaku më i zakonshëm i mosfunksionimit të tubit Eustakian është kur tubi mbyllet dhe mbledh mukozë ose lëngje. Kjo mund të shkaktohet nga një i ftohtë, një grip, një infeksion sinusi ose alergji.

Disa njerëz janë në rrezik më të madh për mosfunksionim e tubit Eustakian. Ato përfshijnë:

Fëmijët. Tubat e tyre janë më të shkurtra dhe më të drejta se ato të një të rrituri. Kjo e bën më të lehtë që mikrobet të arrijnë veshin e mesëm dhe që lëngu të bjerë atje. Gjithashtu, sistemet imunologjike të fëmijëve nuk janë zhvilluar plotësisht. Kjo e bën më të vështirë për ta për të luftuar infeksionet.

Njerëzit që pinë duhan. Pirja e duhanit dëmton qerpikët (qime të vogla që fshijnë mukusin nga veshi i mesëm në pjesën e prapme të hundës). Kjo mund të lejojë që mukusit të mblidhet në tuba.

Njerëzit që janë mbipeshë. Depozitat e ngopura rreth tubave mund të çojnë në mosfunksionim të tubit Eustakian

Si është diagnostikuar mosfunksionimi i tubit Eustakian?

Mjeku do t’ju flasë për simptomat dhe do t’ju shqyrtojë. Ai do të shqyrtojë kanalet e veshëve, të hundës dhe mbrapa fytit.

A mund të parandalohet ose shmanget mosfunksionimi i tubit Eustakian?

Zvogëloni rrezikun e zhvillimit të mosfunksionimit të tubit Eustakian duke trajtuar shkakun themelor të bllokimit. Kjo zakonisht është alergji, një i ftohtë ose gripi.

Trajtimi i mosfunksionimit të tubit Eustakian

Simptomat e disfunksionit të tubit Eustakian zakonisht shkojnë pa trajtim. Ju mund të bëni ushtrime për të hapur tubat. Kjo përfshin gëlltitjen, gërryerjen ose çamçakëzat. Ju mund të ndihmoni të lehtësoni ndjenjën e “veshit të bllokuar ” duke marrë frymë thellë, duke mbyllur hundët dhe duke “mbyllur” gojën.

Nëse këto strategji nuk ndihmojnë, mjeku mund të sugjerojë mundësi të tjera.

Këto mund të përfshijnë:

Përdorimi i një dekongestant për të reduktuar ënjtjen e rreshtimit të tubave.

Marrja e një antihistamine ose përdorimi i një llaku hundor steroid për të zvogëluar çdo përgjigje alergjike.

Bërja e një prerjeje të vogël në daullen e veshit dhe thithja e lëngut në veshin e mesëm. Kjo i jep tubit Eustakian kohe për t’u tkurruar ndërsa veshka shërohet (zakonisht 1 deri në 3 ditë).

Implantimi i tubave të vegjël në daullen e veshit. Këto bëjnë që lëngjet të mos mblidhen në veshin e mesëm . Fëmijët që kanë shumë infeksione veshi ndonjëherë ju vendosin tuba në veshët e tyre. Ata qëndrojnë deri në 18 muaj dhe bien vetë.

Duke përdorur një sistem të dilatimit të tullumbaceve. Një mjek do të përdorë një kateter (tub i gjatë, fleksibël) për të futur një tullumbace të vogël përmes hundës dhe në tubin Eustakian. Kur është e fryrë, tullumbacja hap një rrugë për mukusin dhe ajrin që rrjedh përmes tubit. Kjo mund të ndihmojë që ajo të funksionojë siç duhet.

Të jetosh me mosfunksionim të tubit Eustakian

Menaxhimi i simptomave kur keni alergji ose një të ftohtë është e rëndësishme. Kjo mund të mbajë tubat Eustakian të pastër dhe për të parandaluar formimin e një infeksioni.

Kujdesi në shtëpi zakonisht parandalon çdo problem. Kjo përfshin ushtrime të tilla si gëlltitja ose gërryerja.

Nëse ju ose fëmija juaj shfaqin simptoma të dhimbjeve të forta në vesh, shkoni menjëherë tek mjeku.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN