MENU
klinika

Simptomat dhe diagnoza

Bronkiti kronik/ Sa i rrezikshën dhe si ta trajtoni!

16.04.2019 - 18:15

Shumica e njerëzve me bronkit akut shërohen pas disa ditësh ose javë.

Infeksionet virale, të tilla si të ftohtit ose gripit, zakonisht janë shkak i bronkitit akut. Herë pas here, bronkiti akut mund të shkaktohet nga një infeksion bakterial.

Bronkit kronik është një kollë e vazhdueshme që zgjat për disa muaj dhe kthehet dy ose më shumë here në vit. Në bronkit kronik, kanalet  e rrugëve të frymëmarrjes qëndrojnë vazhdimisht të përflakur. Kjo shkakton kanalet të fryhen dhe të prodhojnë më shumë mukus, gjë që mund ta bëjë të vështirë frymëmarrjen.

Bronkiti kronik shpesh është pjesë e një gjendjeje serioze të quajtur sëmundje kronike obstruktive pulmonare (COPD).

bronkiti akut-konica.al

Rreziku juaj për të dyja llojet e bronkiteve është më i lartë nëse pini cigare ose keni astmë dhe  alergji. Bronkiti kronik më së shumti shkaktohet nga pirja e cigareve, por mund të ndodhë edhe tek jo-duhanpirësit.

Gratë që pijnë duhan mund të jenë më shumë në rrezik sesa meshkujt.

Ata që janë më të moshuar, kanë qenë të ekspozuar ndaj tymit ose duhanit të dorës së dytë, kanë një histori familjare të sëmundjeve të mushkërive, kanë një histori të sëmundjeve të frymëmarrjes në fëmijëri ose kanë sëmundje të refluksit gastroesophageal (GERD), gjithashtu janë në rrezik më të madh për të patur bronkit kronik.

Simptoma më e zakonshme e bronkitit është kollitja e lidhur me prodhimin e mukusit.

Simptoma të tjera përfshijnë:

-vështirësi ose gulçim;

-dhimbje gjoksi ose ethe të ulët.

bronkiti akut-konica.al

Diagnoza:

Për të diagnostikuar bronkitin, mjeku do të bëjë një provë  fizike edhe të pyesë për historinë dhe simptomat tuaja mjekësore.

Mjeku gjithashtu mund të urdhërojë një test gjaku për të kërkuar shenja të infeksionit ose një radiografi me gjoks për të parë nëse mushkëritë dhe tubat bronkial duken normalë dhe përjashtojnë pneumoninë.

Trajtimi:

Zakonisht, bronkit akut largohet vetë, pa trajtim. Ndonjëherë ilaçet e rekomanduara që lirojnë mukusin ose një ilaç anti-inflamator jo-steroidal (NSAID) të tilla si ibuprofen mund të ndihmojnë në menaxhimin e bronkitit akut.

Marrja e disa lugave mjalt ose përdorimi i një humidifier mund të zvogëlojë simptomat dhe të ndihmojë me qetësimin e simptomave.

Mjekët zakonisht përshkruajnë antibiotikë vetëm nëse zbulojnë se keni një infeksion bakterial, që është më i zakonshëm tek fëmijët e vegjël.

Për të parandaluar përsëritjen e bronkitit akut, mjeku mund të rekomandojë që të merrni një vaksinë të gripit sezonal, të ndaloni  pirjen e duhanit dhe të mos rrini të rrethuar me tym të dorës së dytë.

Qëllimi i trajtimit për bronkit kronik është t’ju ndihmojë të merrni frymë më mirë dhe të kontrolloni simptomat.

Mjeku mund të rekomandojë ndryshime të shëndetshme jetese si ndalimi i pirjes  së  duhanit; marrja e ilaçeve për të ndihmuar në pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes ose për të parandaluar përkeqësimin e simptomave; ose, në disa raste, duke marrë terapi oksigjeni për t’ju ndihmuar të merrni frymë më mirë.

Rehabilitimi i mushkërive mund t’ju mësojë teknika të frymëmarrjes dhe ju ndihmon të parandaloni përkeqësimin e simptomave.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN