MENU
klinika

Simptomat

Goditja në tru/ Zbuloni shenjat e para dhe shpëtoni!

27.04.2019 - 16:43

Gjatë një goditjeje në tru, çdo minutë llogaritet! Trajtimi i shpejtë mund të pakësojë dëmin e trurit që mund të shkaktojë.

Dhimbje e menjëhershme e madhe e rëndë pa ndonjë shkak të njohur është një shenjë e goditjes në tru tek burrat dhe gratë.

Duke ditur shenjat dhe simptomat e goditjes, mund të ndërmerrni një veprim të shpejtë dhe ndoshta të shpëtoni jetën – ndoshta edhe veten.

goditja ne tru-konica.al

Shenjat e goditjes tek burrat dhe gratë:

-Mpirje ose dobësi e papritur në fytyrë, krah ose këmbë, sidomos në njërën anë të trupit;

-Pështjellim i papritur, vështirësi në të folur ose vështirësi në kuptimin e fjalës;

-Vështirësi të papritura për parë në një ose në të dy sytë;

-Problemet e papritura në qëndrimin në këmbë, marramendje, humbje e ekuilibrit, ose mungesa e koordinimit;

-Dhimbje koke e rëndë e papritur, pa ndonjë shkak të njohur;

-Duke vepruar shpejt është çelësi për të shpëtuar nga një goditje.

Kur dikush kalon një goditje, çdo minutë llogaritet. Ashtu si fikja e një zjarri shpejt mund të ndalojë atë nga përhapja, trajtimi i një goditje shpejt mund të zvogëlojë dëmtimin e trurit. Nëse mëson se si të njohësh shenjat treguese të një goditjeje, mund të veprosh shpejt dhe të shpëtosh jetë.

kolana e librave

Duke vepruar shpejt mund të ndihmoni pacientët me infarkt të marrin trajtimet e menjëherëshme që kanë nevojë. Trajtimet e goditjes janë efektive nëse simptomat njihen dhe diagnostikohen brenda 3 orëve nga simptomat e para. Pacientët e goditjes mund të mos përfitojnë nëse nuk mbërrijnë në spital në kohë.

Nëse mendoni se dikush mund të ketë një goditje, vepro SHPEJT dhe bëni testin e mëposhtëm të thjeshtë:

Fytyrë: Kërkojini personit të buzëqeshë. A bie njëra anë e fytyrës?

Krahët: Kërkojini personit të ngrejë të dy krahët. A ka një krah të zhvendosur poshtë?

Fjala: Kërkojini personit të përsërisë një frazë të thjeshtë. A është fjalimi i deformuar apo i çuditshëm?

KOHA: Nëse shihni ndonjë nga këto shenja, telefononi menjëherë urgjencën.

goditje ne zemer-konica.al

Vëreni kohën kur shfaqen simptomat e para. Ky informacion ndihmon mjekët të përcaktojnë trajtimin më të mirë për secilin person. Thirrni një ambulancë në mënyrë që personeli mjekësor të mund të fillojë trajtimin e shpëtimit të jetës gjatë rrugës drejt urgjencës.

Nëse simptomat largohen pas disa minutash, mund të keni pasur një sulm ishemik të përkohshëm (TIA). Edhe pse e shkurtër, një TIA është një shenjë e një gjendjeje të rëndë që nuk do të largohet pa ndihmë mjekësore.

Për fat të keq, për shkak se simptomat e TIA-s kalojnë, shumë njerëz i injorojnë ato.

Por duke i kushtuar vëmendje një TIA mund të shpëtojë jetën tuaj. Tregojuni menjëherë mjekut për simptomat tuaja.