MENU
klinika

Kategoritë

Komplikimet serioze të gripit, njerëzit me rrezik më të lartë

21.04.2019 - 20:16

Shumë njerëz nuk e dinë nëse ata janë në rrezik të lartë për ndërlikimet e gripit.

Shumica e njerëzve që sëmuren me grip do të kenë sëmundje të butë, nuk do të kenë nevojë për kujdes mjekësor ose ilace antivirale dhe do të shërohen në më pak se dy javë.

Megjithatë, disa njerëz kanë më shumë gjasa të kenë komplikime të gripit që mund të rezultojnë në shtrimin në spital dhe nganjëherë vdekjen. Pneumonia, bronkiti, infeksionet e sinusit dhe infeksionet e veshit janë shembuj të komplikimeve të lidhura me gripin.

Gripi gjithashtu mund të përkeqësojë problemet kronike shëndetësore.

Për shembull, njerëzit me astmë mund të përjetojnë sulme të astmës, ndërsa ata kanë grip dhe njerëzit me dështim kronik kongjestiv mund të përjetojnë një përkeqësim të kësaj gjendjeje të shkaktuar nga gripi.

Më poshtë janë grupet e njerëzve të cilët kanë më shumë gjasa të marrin komplikime të rënda lidhur me gripin.

Njerëzit me Rrezik të Lartë të Zhvillimit të Komplikimeve të Gripit
Fëmijët më të vegjël se 5 vjeç, por sidomos fëmijët më të vegjël se 2 vjeç
Të rriturit 65 vjeç dhe më të vjetër
Gratë shtatzëna (dhe gratë deri në dy javë pas lindjes).

Banorët e shtëpive të pleqve dhe të objekteve të tjera të kujdesit afatgjatë.

Njerëzit që kanë kushte mjekësore, duke përfshirë:

-Astmë;
-Problem neurologjike dhe neurzhvillimore (përfshirë çrregullimet e trurit, palcës kurrizore, nervore periferike dhe muskujve të tilla si paraliza cerebrale, epilepsia, goditje në tru, paaftësi intelektuale, vonesë të moderuar ose të rëndë të zhvillimit, distrofi muskulore ose dëmtimi i shtyllës kurrizore);
-Sëmundje kronike e mushkërive (të tilla si sëmundja pulmonare obstruktive kronike [COPD] dhe fibrozë cistike);
-Sëmundjet e zemrës (të tilla si sëmundja kongjenitale e zemrës, dështimi i zemrës dhe sëmundja e arteries koronare);
-Çrregullime të gjakut (të tilla si sëmundja e qelizave të gjakut );
-Çrregullime endokrine (të tilla si diabeti);
-Çrregullime të veshkave;
-Çrregullime të mëlçisë;
-Çrregullime metabolike (të tilla si çrregullime të trashëguara metabolike dhe çrregullime mitokondriale);
-Sistemi i imunizuar i dobësuar për shkak të sëmundjes ose medikamenteve (të tilla si njerëzit me HIV ose AIDS, ose kanceri, ose ato në steroid kronik);

-Njerëzit më të rinj se 19 vjeç, të cilët marrin terapi afatgjatë me aspirina;

-Njerëzit me obezitet ekstrem (indeksi i masës trupore [BMI] prej 40 ose më shumë).

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN