MENU
klinika

Ilaç mpirjeje

Mpirja epidurale, a e bën më të sigurt lindjen?

29.04.2019 - 15:40

Një bllokim epidural është një ilaç mpirës që jepet me injektim në shpinë.

Ajo mpin ose shkakton një humbje të ndjenjave në pjesën e poshtme të trupit. Kjo pakëson dhimbjen e kontraktimeve gjatë lindjes. Një bllokim epidural mund të përdoret gjithashtu për të zvogëluar dhimbjen gjatë operacionit në skajet e poshtme.

Si bëhët mpirja Epidurale?

Injektimi bëhet në një zonë mbi shpinë ose në pjesën e poshtme të shpinës.

Mund t’ju kërkohet të shtriheni ose mund të uleni.

Mjeku do të injektojë një ilaç për të mpirë vendin ku vendoset gjilpëra epidurale:

Një tub i vogël i butë (kateter) vendoset në shpinë, pranë shtyllës kurrizore.

Mjekimi jepet përmes tubit për aq kohë sa nevojitet.

Në shumicën e rasteve, jepët një dozë e ulët sepse është më e sigurt për ju dhe foshnjën. Sapo ilaçi të hyjë në fuqi (10 deri në 20 minuta), duhet të ndiheni më mirë. Ju mund të ndjeni ende njëfarë presioni mbrapa ose rectal gjatë kontraktimit.

Ju mund të dridheni pas një epidurali , por kjo është e zakonshme. Shumë gra dridhen gjatë lindjes edhe pa një injeksion epidural.

A është i sigurt epidurali?

Shumë studime kanë treguar se një epidural është një mënyrë e sigurt për të menaxhuar dhimbjen gjatë lindjes. Në raste të rralla, ka disa rreziqe.

Tensioni i gjakut mund të bjerë për një kohë të shkurtër. Kjo mund të shkaktojë ngadalësimin e normës së zemrës së foshnjës.

Për të shmangur këtë, ju do të merrni lëngje nëpërmjet një linje intravenoze (IV) për të ndihmuar në mbajtjen e presionit të gjakut të qëndrueshëm.

Mjeku mund t’ju japë edhe ilaçe për të rritur presionin e gjakut.

Një bllokim epidural mund të ndryshojë kontraktimet dhe lindjen.

Nëse jeni shumë të mpirë nga bllokimi, mund të duhet një kohë më të vështirë për të shtyrë fëmijën nëpërmjet kanalit të lindjes.

Kontraktimet mund të pakësohen ose të ngadalësohen për një kohë të shkurtër, por kontraktimet ende do të vazhdojë ashtu siç duhet.

Në disa raste, mund të shkojë edhe më shpejt. Nëse kontraktimet ngadalësohen , mjeku mund t’ju japë ilaç për të shpejtuar kontraktimet . Është mirë të prisni derisa të jeni në kontraksione aktive për të vendosur epidurinë.

Efekte të tjera të rralla anësore janë:

Mund të keni një dhimbje koke pas epidurales , por kjo është e rrallë.

Ilaci mund të hyjë në lëngun kurrizor. Për një kohë të shkurtër, mund t’ju bëjë të ndiheni e trullosur, ose mund të keni një frymëmarrje të vështirë. Ju gjithashtu mund të keni një krizë . Kjo është gjithashtu e rrallë.

Çfarë Lloj Epidurali Ka?

Ka dy lloje:

Bllokimi epidural “Ecje”. Ky lloj epidural do të pakësojë dhimbjen, por ju do të jeni në gjendje të lëvizni këmbët. Shumica e grave nuk janë në gjendje të ecin përreth, por mund të lëvizin këmbët.

Bllokimi epidural i kombinuar kurrizor. Kjo kombinon si një bllokim kurrizor dhe epidural. Ai siguron lehtësim dhimbje shumë më të shpejtë.

Bllokimi i kombinuar përdoret kur gratë janë në kontraksione shumë aktive dhe dëshirojnë menjëherë ndihmë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma e tunelit karpal

Disa shkaktarë të mpirjes së dorës!