MENU
klinika

Problemet urinare

Shqetësimet me prostatën, mësoni kur duhen trajtuar!

30.04.2019 - 17:31

Shumë njerëz zhvillojnë probleme urinare pasi rriten.

Ata mund të kenë vështirësi të urinojnë, të kenë një kërkesë të fortë dhe të papritur për të “shkuar në tualet”, dhe të mos jetë në gjendje ta mbajë atë ose të zgjohen shpesh gjatë natës për të urinuar.

Këto simptoma mund të sinjalizojnë një problem të fshikëzës. Por ato gjithashtu mund të jenë shenja të një problemi të prostatës. Identifikimi i gjendjes së duhur është çelësi për trajtimin dhe kontrollin e simptomave.

Gjëndja e prostatës tenton të rritet ndërsa burrat rriten. Kjo gjëndër në formë arre ulet pak më poshtë fshikëzës dhe e rrethon uretrën, tubin që nxjerr urinë jashtë fshikëzës. Nëse prostata rritet, mund të ngushtojë apo edhe të bllokojë uretrën dhe ta bëjë të vështirë kalimin e urinës.

Tre çështje të prostatës që mund të shkaktojnë simptoma urinare janë:

-një prostatë e zgjeruar (quajtur BPH ose hiperplasia beninje e prostatës);

-inflamacion (i quajtur prostatiti);

-kanceri i prostates;

Disa nga simptomat mund të jenë të ngjashme. Një provë e plotë mjekësore dhe testimi janë çelësi për diagnostikimin dhe trajtimin e problemit.

Për meshkujt më të vjetër se 50 vjeç, BPH është problemi më i zakonshëm i prostatës. Pothuajse gjysma e meshkujve mbi 50 vjeç kanë simptoma të traktit të ulët urinar në lidhje me BPH.

Ky numër merr rreth 90% në meshkuj të moshave 80 vjeç ose më të vjetër.

Disa njerëz vënë re që simptomat e tyre janë aq shqetësuese sa duhet për t’u trajtuar. Barnat ose operacioni shpesh mund të lehtësojnë simptomat që lidhen me BPH. Në raste ekstreme, BPH mund të çojë në infeksione të traktit urinar, gurët e fshikëzës ose dështimin e veshkave nëse nuk trajtohet.

Prostatiti është problemi më i zakonshëm i prostatës për meshkujt nën moshën 50 vjeç. Ndonjëherë është shkaktuar nga infeksionet bakteriale dhe mund të trajtohet me antibiotikë.

Simptomat e prostatitis bakteriale mund të përfshijnë ethe, të dridhura ose dhimbje të trupit, së bashku me dhimbje dhe simptoma të urinës siç janë pamundësia për të urinuar, duke shkuar shpesh në banjë dhe urinimin e pakontrolluar . Kërkoni kujdes mjekësor të menjëhershëm në qoftë se keni një fillim të menjëhershëm të këtyre simptomave, ose nëse nuk mund të urinoni fare.

Më shpesh, shkaku i prostatit është i panjohur – një gjendje e quajtur prostatiti kronik.

Është shumë shqetësuese, dhe ky është një kusht kronik që vjen dhe shkon. Prostatiti kronik mund të shkaktojë dhimbje ose siklet në ijë ose në pjesën e poshtme të shpinës. Trajtimi mund të kërkojë një kombinim të ndryshimeve të mjekësisë, kirurgjisë dhe jetesës.

Pak njerëz kanë simptoma të kancerit të prostatës, edhe pse disa qeliza para-kanceroze ose kanceroze mund të jenë të pranishme.

“Kanceri i prostatës nuk mund të shkaktojë simptoma, nëse ndodh, simptomat urinare janë të ngjashme me BPH.”

Në të vërtetë, më shumë se gjysma e të gjithë meshkujve amerikanë kanë disa qeliza të kancerit në gjëndrat e tyre të prostatës deri në moshën 80 vjeçare.

Mund të duhen 10, 20 apo 30 vjet para se një tumor i prostatës të jetë aq i madh sa të shkaktojë simptoma. Shumica e këtyre kancereve kurrë nuk paraqesin ndonjë problem ose bëhen kërcënim serioz për shëndetin. Mjeku mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse trajtimi është i drejtë për ju.

Mos lejoni që problemet e prostatës të kontrollojnë jetën tuaj.

Bisedoni me mjekun nëse keni probleme të urinimit ose të ndjeheni siklet në zonën e legenit. Marrja e trajtimit të duhur mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së jetës.