MENU
klinika

Mësojini!

Shtatzënë dhe në depresion, kur keni nevojë për trajtim!

25.04.2019 - 16:58

Nënat meritojnë më të mirën – duke përfshirë shëndetin më të mirë mendor.

Depresioni gjatë dhe pas shtatzënisë është i zakonshëm dhe i shërueshëm. Nëse mendoni se keni depresion, kërkoni trajtim nga mjeku sa më shpejt të jetë e mundur.

Depresioni shkakton simptoma të rënda që prekin jetën e përditshme.

Të gjithë ndihemi ndonjëherë të trishtuar, por këto ndjenja normalisht kalojnë brenda pak ditësh. Depresioni është një çrregullim serioz i humorit që mund të zgjasë për javë ose muaj.

Depresioni nuk është i njëjtë për të gjithë.

Disa njerëz mund të përjetojnë disa simptoma dhe të tjerët mund të përjetojnë shumë. Sa shpesh ndodhin simptomat, sa kohë zgjasin dhe sa intensive mund të ndjehen, mund të jenë të ndryshme për secilin person.

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al

Nëse mendoni se keni depresion, kërkoni trajtim nga mjeku sa më shpejt të jetë e mundur.

Simptoma të depresionit:

-Duke pasur një humor të trishtuar, të shqetësuar, ose “bosh”.

-Ndjenja e mungesës së shpresës ose pesimizmit.

-Ndjenjat e fajit, pavlefshmërisë ose pafuqisë.

-Ndjenjat e nervozizëm apo shqetësimit.

-Humbja e energjisë.

-Problemet me përqendrimin

-Vështirësi për të fjetur ose duke fjetur shumë.

-Humbja e oreksit.

-Mendime vetëvrasëse ose përpjekje për vetëvrasje.

-Dhimbje koke ose dhimbje që nuk përmirësohen me trajtim.

Depresioni Postpartum ( pas lindjes ) është depresioni që ndodh pas lindjes së një foshnjeje.

Ndjenjat e depresionit postpartum janë më intensive dhe më të gjata se ato të ” foshnjës blu “, një term që përdoret për të përshkruar shqetësimin, trishtimin dhe lodhjen që shumë gra përjetojnë pas lindjes së një foshnjeje.

Studimet e fundit tregojnë se rreth 1 në 9 gra përjetojnë simptoma të depresionit pas lindjes.

Simptomat e depresionit pas lindjes janë të ngjashme me simptomat e depresionit, por gjithashtu mund të përfshijnë:

-Bërtitje më shpesh se zakonisht.

-Ndjenjat e zemërimit.

-Tërheqja nga të dashurit.

-Ndjeheni larg nga fëmija juaj.

-Shqetësimi ose ndjesi tepër shqetësuese.

-Duke menduar për të lënduar veten ose fëmijën.

-Duke dyshuar në aftësinë për t’u kujdesur për fëmijën.

Nëse jeni duke përjetuar ndryshime emocionale ose mendoni se mund të jeni në depresion, bëni një takim për të biseduar me mjekun sa më shpejt që të jetë e mundur.

Shumica e njerëzve bëhen më mirë pas trajtimit dhe marrja e ndihmës është gjëja më e mirë që mund të bëni për veten dhe fëmijën tuaj.

Pas vizitës suaj, sigurohuni që të ndiqni të gjitha referimet dhe trajtimet që mjeku sugjeron.

Kur diskutoni medikamentet me mjekun, tregoni nëse e ushqeni fëmijën me gji.