MENU
klinika

Studimi nga NIH

“13 Arsyet pse”, lidhur me rritjen e normave të vetëvrasjes së rinisë

11.05.2019 - 16:24

Studimi i mbështetur nga NIH thekson rëndësinë e portretizimit të përgjegjshëm të vetëvrasjes nga media.

Mendimet ose veprimet vetëvrasëse (edhe në fëmijët shumë të vegjël) janë një shenjë e shqetësimit ekstrem dhe nuk duhet të injorohen.

“Rezultatet e këtij studimi duhet të rrisin ndërgjegjësimin se të rinjtë janë veçanërisht të prekshëm nga mediat”, tha autori i studimit Lisa Horowitz, Ph.D., M.P.H., një shkencëtar klinik në Programin Kërkimor Intramural të NIMH.

“Të gjitha disiplinat, përfshirë mediat, duhet të kujdesen për të qenë konstruktivë dhe të zhytur në mendime për tema që ndërthuren me krizat e shëndetit publik”.

“13 Arsyet pse” është një seri në internet që tregon historinë e një vajze të re që vret veten dhe lë pas një seri prej 13 kasetash që detajojnë arsyet pse zgjodhi t’i japë fund jetës së saj.

Edhe pse kjo shfaqje ka marrë brohoritje kritike, ajo ka gjeneruar edhe pyetje në lidhje me mënyrën se si portretizimi i shfaqjes së vetëvrasjes prek të rinjtë që e shohin atë.

Për të kuptuar më mirë ndikimin e “13 Arsyet pse” në shkallën e vetëvrasjes, hulumtuesit kanë analizuar të dhënat vjetore dhe mujore të vdekjeve për shkak të vetëvrasjeve të nxjerra nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimin e të Drejtave të Vazhdueshme në Internet për Hulumtime Epidemiologjike. Studiuesit shqyrtuan nëse shkallët e vetëvrasjes për periudhën pas lëshimit të “13 Arsyet pse” ishin më të mëdha se sa do të pritej në bazë të akuzave dhe tendencave të vetëvrasjeve të vërejtura në vitet e mëparshme

Si krahasim, hulumtuesit gjithashtu analizuan vdekjet për shkak të vrasjeve gjatë së njëjtës periudhë, për të vlerësuar nëse ngjarjet e tjera shoqërore apo mjedisore pas lirimit të shfaqjes mund të kenë ndikuar në normat e vetëvrasjeve.

Shkallët e vrasjeve mund të ndikohen nga disa nga faktorët e njëjtë socialë dhe mjedisorë si normat e vetëvrasjes.

Studiuesit nuk gjetën ndonjë ndryshim të rëndësishëm në normat e vrasjeve pas lirimit të shfaqjes. Mungesa e ndryshimit në normat e vrasjeve gjatë periudhës së interesit jep njëfarë forcë në idenë se ndryshimet në normat e vetëvrasjes janë ndikuar nga emisioni dhe jo nga ndonjë faktor tjetër mjedisor ose social që ndodhi gjatë kësaj periudhe.

Gjetjet e këtij studimi shtojnë një informacion në rritje, duke sugjeruar që të rinjtë mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj mënyrës se si vetëvrasja është portretizuar në argëtimin popullor dhe në media. Kjo njohje në rritje e ndikimit të mediave ka çuar në grupe të ndryshme, si Aleanca Kombëtare e Veprimit për Parandalimin e Vetëvrasjeve (lidhja është e jashtme), Organizata Botërore e Shëndetësisë (lidhja është e jashtme), dhe raportimi për suicide.org (lidhja është e jashtme), për të krijuar praktikat më të mira për të folur dhe për të portretizuar vetëvrasjen në ekran.

Këto udhëzime rekomandojnë, për shembull, se mediat argëtuese duhet të shmangin paraqitjen e metodës së vetëvrasjes së përdorur.

Mediat argëtuese gjithashtu nxiten të përcjellin mesazhin se ndihma është e disponueshme dhe të përfshijë informacion të saktë se si njerëzit mund të kërkojnë ndihmë.
Studiuesit, pra, nuk mund të përjashtojnë mundësinë që ngjarjet ose faktorët e paimagjinuar të kenë ndikuar mbi normat e vetëvrasjeve gjatë kësaj periudhe.

Sezoni i dytë i “13 Arsyet pse” u lirua në maj 2018, dhe një sezon i tretë është aktualisht në prodhim dhe pritet të lirohet dikur këtë vit.

Gjetjet nga ky studim duhet të shërbejnë si një kujtesë për të qenë të ndërgjegjshëm për ndikimet e mundshme të paqëllimshme të portretizimit të vetëvrasjes dhe si thirrje për industrinë e argëtimit dhe mediat për të përdorur praktikat më të mira kur merren me këtë temë.

Përkthyer nga National Institutes of Health
Konica.al