MENU
klinika

Studimi

A zëvendësohen orët e privuara të gjumit?

06.05.2019 - 19:59

Një studim zbuloi  se gjumi i fundjavës nuk i kompensoi efektet e dëmshme të privimit të gjumit në metabolizmin e trupit.

Duke fjetur gjumë jo rregullisht , nuk e shëron  trupin  nga privimi i gjumit, sipas një studimi të ri. Në fakt, i ashtuquajturi  gjumë i shërimit mund të bëjë disa gjëra edhe më keq.

Rreth një nga çdo tre të rritur rregullisht fle  më pak se shtatë orë gjumë një natë. Me kalimin e kohës, mungesa e gjumit mund të çojë në ndryshime në metabolizmin. Këto rrisin rrezikun për obezitetin dhe diabetin.

Disa njerëz përpiqen të kompensojnë mungesën e gjumit duke fjetur më shumë gjatë ditëve të pushimit. Një ekip hulumtues e studioi këtë strategji për dy javë në 36 burra dhe gra. Pas tre netë të gjumit normal, pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe.

Grupi i parë fjeti deri në nëntë orë në natë.

Grupi i dytë u lejohet një maksimum prej  pesë orë gjumë në një natë.

Grupi i tretë kishte një maksimum prej pesë orë në natë për pesë ditë, por pastaj u lejua të flinte për dy ditë. Ata pastaj kishin dy ditë të tjera të privimit të gjumit.

Ata që kishin bërë  vetëm pesë orë gjumë një natë fituan rreth  3 kilogramë mesatarisht gjatë studimit. Ata gjithashtu kishin një rënie prej 13% në një masë kyçe të metabolizmit të quajtur ndjeshmëria e insulinës. Ndjeshmëria e insulinës është aftësia e trupit për të përdorur siç duhet insulinën dhe kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak.

Ata që kishin fjetur gjumë gjatë ditëve të pushimit  fituan rreth 3 kilogramë por kishin një rënie prej 27% në ndjeshmërinë e insulinës. Ritmet e trupit të tyre natyral u ndërprenë gjithashtu. Ata kishin më shumë gjasa të zgjoheshin gjatë netëve pas periudhës së gjumit të shërimit.

Gjumi i “shërimit”  nuk duket të jetë një strategji efektive për të ndryshuar ndërprerjet e shkaktuara nga humbja e gjumit të metabolizmit”, thotë Dr Kenneth Wright, Jr., i cili drejtoi studimin në Universitetin e Kolorados.