MENU
klinika

Dëmtimet dhe hapat që duhet të ndiqni!

Mbroni tendinat tuaja duke parandaluar problemet

06.05.2019 - 20:39

Ju ndoshta keni dëgjuar për dëmtime të cilat ndodhin gjatë ushtrimit të sporteve të ndryshme.

Këto janë  gjendje të  dhimbshme të shkaktuara  nga përdorimi i tepërt dhe lodhja e nyjeve në trupin tuaj.

Tendinat  janë grupe të ashpra, por fleksibël të indeve që lidhin muskujt me eshtrat. Kemi rreth 4,000 tendona në të gjithë trupin tonë. Tendinat  bëjnë të mundur që ju të përkulni gjurin, të rrotulloni shpatullën tuaj dhe të kuptoni me dorën tuaj.

Tendiniti është inflamacion i një tendoni.

Në tendinitis, tendoni bëhet i përflakur dhe mund të fërkohet  kundër kockave, duke e bërë lëvizjen e dhimbshme.

Tendiniti zakonisht shkaktohet nga lëvizja e përsëritur, stresi ose dëmtimi i muskujve ose nyjeve të caktuara. Një dëmtim në lidhje me sportin ose punën është një mënyrë e zakonshme për të marrë tendinitis, por gjendja mund të ndodhë me këdo. Rreziku për tendinitis gjithashtu rritet me moshën. “Tendina  humbet shëndetin ndërsa bëhemi më të vjetër dhe bëhemi më pak të aftë për të trajtuar ngarkesën”, thotë Dr. Evan Flatoë, një ortopedist në Malin Sinai Roosevelt Hospital në Nju Jork.

Çdo aktivitet që kërkon kthimin e duarve ose goditjen e dorës, hedhjen ose lakimin, tërheqjen, shtyrjen ose heqjen mund të irritojë tendinat. Disa nga vendet më të zakonshme për tu dëmtuar  janë supet, bërrylat, duart, kyçet, gjunjët dhe këmbët.

Kopshtarët, marangozët, muzikantët dhe njerëzit e tjerë, puna e të cilëve rregullisht vendos stresin rreth tendonëve të njëjtë, janë në rrezik të shtuar për tendinitis.

Nëse trajtohet herët, tendiniti zakonisht është një kusht afatshkurtër. Por mund të kthehet në qoftë se tendoni është përkeqësuar pa pushim. Nëse tendiniti vazhdon të ndikojë në zonën e njëjtë me kalimin e kohës, tendoni mund të dobësohet, të copëtohet  ose të këputet.

Nëse keni dhimbje ose ënjtje – dhe veçanërisht nëse nuk mund të lëvizni një të, kontaktoni një mjek të kujdesit parësor ose një ortopedist. Ata mund të kryejnë teste për të identifikuar zonat e sakta të inflamacionit. Ju gjithashtu mund të merrni një skaner MRI ose rreze -X për të kontrolluar një  tendencë ose përjashtojnë kushte të tjera, të tilla si artriti.

Hapi i parë në trajtimin e tendinitis është reduktimi i dhimbjes dhe ënjtjes.

“Ne duhet ta thyejmë ciklin e inflamacionit për të lejuar që terapia të funksionojë”, thotë Flatoë. Një mjek mund të përshkruajë ilaçe që lehtësojnë inflamacionin (si aspirina ose ibuprofeni) ose japin injeksione steroide.

Pastaj ushtrimet e buta  mund të ndihmojnë në forcimin e tendinit.

Nëse një tendinë  këputet , kirurgjia mund të jetë e nevojshme për të riparuar dëmin. Hulumtuesit po punojnë për të zhvilluar mënyra të reja për riparimin dhe rigjenerimin e tendinave  pa operacion.

Aktiviteti fizik i rregullt ndihmon në mbajtjen e muskujve, eshtrave dhe tendinave të forta dhe mund të ulë rrezikun e lëndimit . Por kini kujdes që të mos e teprojoni kështu që të mos dëmtojë vetveten.

Ngrohuni dhe përgatituni  përpara aktivitetit fizik për të parandaluar dëmtimin e papritur.

Kujdesuni për tendinat  në mënyrë që ata të mund të ju mbajnë pa dhimbje dhe  muskujt të jenë të shëndetshëm edhe  në moshë të vjetër.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Sindroma e tunelit karpal

Disa shkaktarë të mpirjes së dorës!