MENU
klinika

Trajtimi

Si të mbroheni nga virusi që shkakton Herpes!

30.05.2019 - 18:27

Sëmundjet e ftohta janë flluska me ujë të vogla që shfaqen në buzë dhe rreth gojës ose herpes sic quhen ndryshe.

Ato janë shkaktuar nga virusi herpes simplex, dhe më së shpeshti, nga virusi herpes simplex 1 (HSV-1). Ndërsa nuk ka shërim për një plagë të ftohtë, ato mund të trajtohen me ilaçe antivirale që mund të lehtësojnë sikletin dhe të shkurtojnë kohëzgjatjen e simptomave.

Lëkura rreth plagës shpesh është e kuqe, e fryrë dhe e lënduar. Flluskat mund të cahen, të rrjedhin një lëng të qartë, dhe pastaj thahen gjatë disa ditëve. Zakonisht shërohen pas disa ditësh deri në dy javë.

  • Simptomat

Simptomat e para të plagëve të ftohta mund të përfshijnë dhimbje rreth gojës dhe buzëve, ethe, dhimbje të fytit ose gjëndra të fryra në qafë ose pjesë të tjera të trupit.

Sëmundjet periodike të ftohta zakonisht zhvillohen kur lëkura e fytyrës dhe buzët përputhen. Rreth 6 deri në 48 orë para se të shikoni një lëndim të ftohtë, mund të ndjeni gjilpërim, djegie, kruajtje, mpirje, butësi ose dhimbje në zonën e prekur.

  • Shkaqet

Sëmundjet e ftohta shkaktohen nga virusi herpes simplex (HSV). Ka dy lloje të herpes simplex virus: HSV-1 dhe HSV-2. Të dy llojet e virusit mund të shkaktojnë dhimbje të gojës dhe buzëve dhe herpes gjenital. HSV-1 është shkaku më i zakonshëm i plagëve të ftohta.

Virusi herpes simplex zakonisht hyn në trup nëpërmjet një pushimi në lëkurën rreth ose brenda gojës. Zakonisht përhapet kur një person prek një lëndim të ftohtë ose prek lëngun e infektuar, si për ndarjen e mjeteve ushqimore ose brisqe, duke puthur një person të infektuar ose prekur pështymën e atij personi. Një prind që ka një lëndim të ftohtë shpesh përhap infeksionin tek fëmija i tij në këtë mënyrë.

Kushdo që është i ekspozuar ndaj virusit herpes simplex (HSV) është në rrezik për zhvillimin e plagëve të ftohta. Por shumë njerëz mund të kenë virusin dhe kurrë nuk mund të zhvillojnë plagë të ftohtë.

  • Testet dhe Diagnoza

Mjeku mund të diagnostikojë plagë të ftohtë duke bërë pyetje për të përcaktuar nëse jeni ekspozuar ndaj virusit herpes simplex (HSV) dhe duke ekzaminuar. Zakonisht nuk nevojiten testime të mëtejshme.

Nëse nuk është e qartë se keni plagë të ftohtë, mund të kryeni teste të herpesit. Mjeku merr një mostër të lëngjeve nga një lëndim dhe e teston. Marrja e mostrës zakonisht nuk është e pakëndshme edhe dhimbja është e butë.

  • Trajtimi dhe ilaçet

Nuk ka shërim për plagë të ftohta ose për virusin herpes simplex (HSV). Pasi të jeni infektuar, virusi qëndron në trupin tuaj për pjesën tjetër të jetës. Megjithatë, nëse keni shpesh plagë të ftohta, trajtimi mund të zvogëlojë numrin e plagëve dhe sa të rënda janë ato.

kolana e librave

Shumica e plagëve të ftohta do të largohen më vete. Por nëse ato shkaktojnë dhimbje ose ju bëjnë të ndjeheni në siklet , ato mund të trajtohen me ilaçe antivirale me recetë dhe me kremra apo pompa. Trajtimi mund të shpëtojë nga sëmundjet e ftohta vetëm 1 deri 2 ditë më shpejtë, por gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e plagës së dhimbshme ose simptomave të tjera të pakëndshme.

  • Parandalimi

Ka disa gjëra që mund të bëni për tu mbrojtur nga marrja e herpes simplex virus.

Shmangni kontaktet me lëngjet trupore të infektuara, të tilla si puthja e një personi të infektuar.

Shmangni ndarjen e mjeteve për të ngrënë, gota , ose sende të tjera që një person me lëndime të ftohta mund të ketë përdorur.

Nëse jeni të infektuar me virusin, ka disa gjëra që mund të bëni për të zvogëluar numrin e shpërthimeve dhe për të parandaluar përhapjen e virusit.

Shmangni gjërat që shkaktojnë plagë të ftohta, të tilla si stresi, lodhja dhe ftohjet ose gripi.

Gjithmonë përdorni balsam buzësh me faktor mbrojtës nga dielli. Rrezet e diellit mund të shkaktojnë shpërthimin e një plage të ftohtë.

Shmangni ndarjen e peshqireve dhe objekteve të tjera që mund të kenë përdorur një person me lëndime të ftohta.

Kur keni një lëndim të ftohtë, sigurohuni që të lani duart shpesh dhe mos u prekni.

Prindërit e foshnjave të porsalindura nuk duhet të puthin foshnjat e tyre derisa të largohen plagët.

Bisedoni me mjekun nëse keni shpesh plagë të ftohta. Ju mund të jeni në gjendje të merrni tableta me recetë për të parandaluar shpërthimet e herpesit.