MENU
klinika

Deklarata e Juncker

“Asnjë vend në BE pa zgjidhur mosmarrëveshjet dypalëshe”

05.06.2019 - 15:08

Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker theksoi edhe një here në konferencën e përbashkët të shtypit me Kryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev se asnjë vend nuk do të jetë në gjendje të bashkohet me BE pa zgjidhur të gjitha mosmarrëveshjet dypalëshe.

“Unë thashë qartë në vitin 2018 se asnjë vend nuk do të bashkohet me BE nëse nuk i ka zgjidhur të gjitha mosmarrëveshjet dypalëshe, dhe Maqedonia e Veriut është një shembull për të tjerët,” theksoi Juncker.

Ai vlerësoi përparimin që Maqedonia Veriore ka bërë, veçanërisht kohët e fundit.

“Vendimet për hapjen e negociatave për anëtarësim janë plotësisht objektive, bazuar në rezultate të prekshme në fushat e domosdoshme. Sipas pikëpamjes sonë dhe bazuar në një vlerësim objektiv të fakteve, Maqedonia e Veriut është gati për hapin e ardhshëm”, tha të martën presidenti i Komisionit Europian.

“Unë dua të përgëzoj Kryeministrin Zaev dhe Maqedoninë e Veriut për hapat historikë që janë marrë dhe për kurajon e nevojshme për të ndërmarrë këto hapa”, tha Juncker, duke shtuar se Marrëveshja e Prespës është një arritje e jashtëzakonshme.

Ai gjithashtu tha se Marrëveshja e Prespës paraqet një shembull për pajtim të mirë në rajon dhe më gjerë, si dhe Marrëveshja e Maqedonisë Veriore me Bullgarinë.

Presidenti i Komisionit Evropian gjithashtu iu referua Raportit të Shtetit të këtij viti për Maqedoninë e Veriut duke shtuar se vendi ka bërë përparim mbresëlënës.

Kryeministri Zoran Zaev pajtohet me këtë deklaratë dhe është i bindur fuqishëm se BE do të bëjë pjesën e saj.

“Topi është tani në gjykatën e BE dhe vendimet për aderimet duhet të bazohen në merita dhe fakte”, tha Zaev, duke shpjeguar se Maqedonia Veriore është plotësisht e vetëdijshme për sfidat me të cilat ballafaqohet BE.

Komisioneri për Politikat Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociatat e Zgjerimit Johannes Hahn tha se mund të shihet ndikimi i gjithçkaje që është arritur në ekonomi, duke iu referuar investimeve dhe uljes së papunësisë në vitin e kaluar.

“Kjo është dëshmi e atraktivitetit të perspektivës evropiane dhe duhet të shërbejë si një argument shumë i fortë për ata brenda BE-së”, tha Hahn.

Komisioneri vuri në dukje se hapja e negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut ka të bëjë me stabilitetin e Evropës i cili mund të përmirësohet nga kjo perspektivë evropiane.