MENU
klinika

Nga The Guardian

Kina dhe përpjekjet për të ‘shkatërruar’ demokracinë

30.06.2019 - 09:34

Partia Komuniste Kineze po zgjeron me shpejtësi ndërhyrjen e saj në vendet në zhvillim anembanë botës. Përpjekjet e saj kanë për qëllim të minojnë institucionet e tyre demokratike, duke krijuar varësi ekonomike ndaj Pekinit.

Në Shtetet e Bashkuara, operacionet kineze të ndikimit të kombinuara me agresionin ekonomik të sponsorizuar nga qeveria kineze po shkaktojnë alarm në rritje.

Në vendet në zhvillim në Azi, Afrikë, Amerikë Latine dhe Evropë, problemi është shumë më i keq.

Një studim i ri nga Instituti Republikan Ndërkombëtar shqyrton strategjinë e Pekinit në 13 vende dhe paralajmëron se fushata botërore e Kinës tani paraqet një kërcënim të qartë dhe të rëndësishëm për interesat strategjike dhe ekonomike të SHBA.

“Partia Komuniste kineze (CCP) po përdor një grup të veçantë taktikash në fushat ekonomike dhe informative që minon shumë institucione demokratike të vendeve në zhvillim dhe prosperitet në të ardhmen, ndërsa rritet varësia e tyre nga Kina”, thuhet në raport.

Raporti është një vështrim më i thellë se si PKK ushtron ndikim në vendet më të prekshme:  niveli i zhvillimit demokratik i bën ata të prirur për korrupsion dhe ato ku modeli autoritar i Kinës është tërheqës ndaj udhëheqësve anti-demokratikë.

Ndoshta aspekti më shqetësues i qasjes së Pekinit ndaj vendeve në zhvillim është përpjekja masive e Partisë Komuniste për të ndikuar në hapësirën e tyre të informacionit. Kina po blen aksione të mëdha në kompanitë e medias në këto vende, qoftë drejtpërdrejt ose nëpërmjet medias kineze të diasporës.

Natyrisht, të gjitha vendet kërkojnë të ushtrojnë ndikim dhe Kina, me ekonominë e dytë më të madhe në botë dhe me rritje të shpejtë, natyrisht do të ketë një rol global.

Por fakti që Pekini po përdor fuqinë e saj në rritje për të minuar demokracinë, tregjet e lira, sundimin e ligjit dhe fjalën e lirë në vendet në zhvillim nuk është vetëm një problem për botën në zhvillim.

Ka vende dhe institucione në vendet në zhvillim që po përpiqen t’i rezistojnë strategjisë së Pekinit, shpjegon raporti. Për shembull, në Australi, liderët kanë miratuar ligje dhe politika të reformuara për t’u përgjigjur. Por vendet më pak të zhvilluara kanë nevojë për më shumë ndihmë.

Por në të njëjtën kohë, përpjekjet e Pekinit për të sulmuar sistemet globale të hartuara për të ruajtur konkurrencën e ndershme, sundimin e ligjit dhe liritë themelore demokratike nuk mund të shpërfillen.