MENU
klinika

Zgjedhjet lokale

Pse Erdogan e humbi Stambollin?

24.06.2019 - 11:53

Partia qeverisëse e AK në Turqi ka humbur kontrollin e Stambollit pas një ripërsëritjeje të zgjedhjeve bashkiake të qytetit, duke i dhënë një goditje të ashpër presidentit Erdogan.

Me pothuajse të gjitha fletët e numëruara, kandidati kryesor i partisë opozitare Ekrem Imamoglu kishte 775,000 vota, një rritje të madhe krahasuar me zgjedhjet e mëparshme. Fitorja e tij në mars u anulua pasi AKP-ja pretendoi se pati parregullsi.

Rezultati përfundon 25 vjet të sundimit të AKP në Stamboll.

Kandidati i AKP, ish-kryeministri Binali Yildirim, pranoi kundërshtarin e tij. Në Twitter, Presidenti Rexhep Tajip Erdogan përgëzoi Ekrem Imamoglu.

Erdogan kishte thënë më parë se “kushdo që fiton Stambollin, fiton Turqinë”. Ai ka qeverisur vendin që nga viti 2003 si kryeministër dhe tani president, duke u bërë udhëheqësi më i fuqishëm që nga Mustafa Kemal Atatürk, themeluesi i republikës moderne turke.

Në fjalimin e tij të fitores,  Imamoglu, i Partisë Popullore Republikane (CHP), tha se rezultati ishte një “fillim i ri” për të dy qytetin dhe vendin.  “Ne po hapim një faqe të re në Stamboll,” tha ai. “Në këtë faqe të re, do të ketë drejtësi, barazi, dashuri.”

Ai shtoi se ishte i gatshëm të punonte me  Erdogan, duke thënë: “Zoti President, unë jam i gatshëm të punoj në harmoni me ju.”

Me 99% të votave të numëruara, Imamoglu kishte 54% të votave dhe Yildirim 45%.

Presidenti Erdogan, udhëheqësi më i fuqishëm që Turqia ka parë në kohët moderne, ka pësuar kështu goditjen më të madhe të karrierës së tij.

Imamoglu, 49 vjeç, është kryebashkiaku i ri, por emri i tij ishte pak i njohur para se të kandidonte në zgjedhjet e marsit.

Ai u zgjodh kryetar i parlamentit të ri në shkurt dhe më parë ai shërbeu si ministër i transportit dhe komunikimit.

Pse është i rëndësishëm Stambolli?

Është qyteti më i madh i Turqisë, me një popullsi prej 15 milionë banorësh, gati një e pesta e 80 milionë banorëve të vendit dhe është gjithashtu qendra e biznesit të vendit.

Gjithashtu karriera politike e Erdoan nisi  atje pasi AKP mori pushtetin në qytet një çerek shekulli më parë dhe ai vetë shërbeu si kryetar i bashkisë nga viti 1994 deri në vitin 1998.

Stambolli përbën vetëm një të tretën e PBB-së së Turqisë. Tani Stambolli, Izmiri dhe Ankara janë të gjitha tani në duart e opozitës.