MENU
klinika

Për të gjitha ju që dëshironi të bëheni nëna...

10 fakte të habitshme lidhur me fertilizimin In Vitro

20.08.2019 - 19:58

Kushdo që ka luftuar me çështjet e fertilitetit ka të ngjarë të ketë dëgjuar për fekondimin in vitro (IVF), por, nëse kohët e fundit jeni futur në procesin IVF, mund të befasoheni nga disa nga faktet dhe statistikat e reja.

Pavarësisht nëse po mendoni ta shikoni apo nëse njihni dikë që është duke mndua të bëjë fekonidimin In Vitro, ja dhjetë gjëra që duhet të dij patjetër rreth këtij procesi.

 

Shkalla e suksesit është shumë e mirë nëse jeni 37 vjeç ose më i ri

Si të gjitha gjërat që lidhen me pjellorinë, edhe mosha ka rëndësi. Sa më të rinj të jenë ju dhe vezët, aq më mirë janë shanset për të lindur. Gratë nën 35 vjeç kanë pothuajse një shans 50% të suksesit me një mesatare prej 1.8 transferime të embrionit. Sipas moshës 41+ kjo zbret në një normë suksesi 16% pas një mesatare prej 2.7 transferimesh.

Steriliteti është më i zakonshëm nga sa mendoni.

Sipas CDC, 11.9% e grave marrin një lloj shërbimi infertiliteti gjatë jetës së tyre dhe 1 në 8 çifte kanë probleme për të mbetur shtatzënë dhe për të qëndruar shtatzënë.

Pjelloria juaj është vetëm një pjesë e figurës. Gratë shpesh ndjehen të papërshtatshme kur kanë probleme të konceptojnë (gjë që nuk e bën më të lehtë), por infertiliteti ka po aq të ngjarë që të jetë një çështje me burrin, gruan ose një kombinim të të dyve.

 

IVF është më pak e zakonshme nga sa mendoni

Duke pasur parasysh nivelet e tij të suksesit, është për t’u habitur se si pak çifte kalojnë në të vërtetë me fekondim in vitro. Sipas Shoqatës Amerikane për Mjekësi Riprodhuese (ASRM), vetëm 3% e rasteve kërkojnë IVF; shumica mund të mjekohen me ilaçe ose kirurgji.

Procesi i IVF merr kohë

Mesatarisht, një cikël i fekondimit in vitro zgjat nga 10 deri në 14 javë, por të gjithë janë të ndryshëm dhe mund t’ju duhet të kaloni më shumë se një cikël ose të ekzekutoni në pengesa të tjera. Do të duhet të jepni vetë injeksione ditore para marrjes së vezëve.

 

IVF nuk është i lirë

Kjo procedurë nuk klasifikon trajtimet e infertilitetit si Përfitime Thelbësore të Shëndetit (EHB) dhe vetëm 15 shtete aktualisht kërkojnë transportues sigurimesh për t’i mbuluar ato. Kostoja mesatare në para për një cikël IVF është 12,400 dollarë.

Flini 7-8 orë gjumë natën

Një studim i vitit 2013 zbuloi se 7-8 orë gjatë natës është vendimi më i ëmbël për suksesin e IVF. Shumë më tepër ose shumë pak gjumë ulën pjellorinë me rreth 10%. Një tjetër nga shumë arsye që është e rëndësishme për të fjetur në oraret e duhura!

Ju mund të zgjidhni nëse dëshironi të keni një djalë ose një vajzë

Harrojeni pritjet në spitale për të zhvilluar ekot ao dhe gjithë procedurat e tjera të nevojshme për ta zbuluar, ju mund të zgjidhni gjininë e foshnjës tuaj përpara se embrioni të implantohet me Diagnostifikimin Gjenetik Para-implantimit (PGD) ose Paraqitjen Gjenetike (PGS). Por për këtë gjë do të duhet të paguani deri në një mijë dollarë për embrionin.

Burimi:Mamiverse