MENU
klinika

Ja e vërteta e hidhur për to...

Mendoni se këto ushqime u bëjnë mirë fëmijëve?

17.08.2019 - 19:30

Çdo vit rreth 100 foshnje sëmuren në SHBA me botulizëm foshnjor, një sëmundje e shkaktuar nga një baktere që gjendet në mjaltë.

Kjo gjë mund të ndikojë seriozisht në sistemin imunitar të fëmijëve që nuk janë ende mjaft të fortë për të përballuar të tilla problem shëndetësore. Ka edhe më shumë ushqime që ne konsumojmë çdo ditë, të cilat mendohet se janë në dukje të padëmshme për fëmijët, por studimet kanë treguar që ato mund të jenë potencialisht të rrezikshme për ta.

Në në studim të fundit janë mbledhur disa nga ushqimet më të zakonshme, në dukje të padëmshme por që në të vërtetë prej tyre duhet të kemi kujdes.

 

  1. Pije me lëng frutash, lemone soda dhe pije sportive

Sipas udhëzimeve të Akademisë Amerikane të Pediatrisë, fëmijët nën moshën një vjeç nuk duhet të pinë kurrë lëng, ndërsa të rinjtë mund të lejohen ta pinë atë, konsumi i tyre duhet të jetë i kufizuar. Lemone soda dhe pijet sportive janë një “jo” për shkak të vajit të bromizuar të perimeve që ato përmbajnë, gjë që mund të çojë në toksicitet ndaj bromit dhe të ndikojë në sistemin nervor të fëmijëve, lëkurën dhe kujtesën. Për më tepër, të dy pijet përmbajnë një sasi të lartë të kalorive dhe sheqer që mund të shkaktojnë zgavra dhe nuk sigurojnë ndonjë vitaminë ose minerale.

  1. Kos për fëmijë

Edhe pse jogurti i rregullt është një shtesë e shkëlqyeshme dhe e shëndetshme në dietën e një fëmije, kos për fëmijë është e kundërta. Ngjyruesit artificial dhe sheqeri i përmbajtur në ato jogurte janë me të vërtetë jo të shëndetshme për fëmijët dhe nuk janë aspak të dobishme. Shumë ngjyra ushqimore janë ndaluar, ndërsa të tjerët mund të shkaktojnë reaksione alergjike tek fëmijët ose mund të shkaktojnë hiperaktivitet dhe lloje të tjera të sjelljes së pafavorshme.

Në vend të kësaj, ju mund të blini kos të zakonshmëm dhe ta ëmbëlsoni duke përdorur mjaltë nëse fëmija juaj është më i vjetër se ai. Ju gjithashtu mund të përdorni rrush të thatë ose fruta të ngrira.

 

  1. Kokoshka me mikrovalë

Kokoshka në mikrovalë është një tjetër zgjedhje e famshme dhe e shpejtë aromatike për ushqimet e fëmijëve. Sidoqoftë, pak mund të jenë të vetëdijshëm se kokoshkat e blear në supermarket dhe qesja mbështjellëse e tyre mund të lëshojnë kimikate të rrezikshme për shëndein. Ato përmbajnë kimikate të perfluorinuara, të cilat përdoren gjithashtu në letër ambalazhi të ushqimit të shpejtë, dhe kur nxehen  ato lëshojnë komponime në proces që mund të jenë potencialisht të dëmshëm për zhvillimin e fëmijëve dhe madje janë të lidhura me kancerin.

 

  1. Mjalti

Kjo mund të tingëllojë befasuese, por mjalti, një ushqim përgjithësisht shumë i ushqyeshëm, mund të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm për të vegjëlit – pa marrë parasysh a është i papërpunuar apo jo i përpunuar. Një bakter toksik i përmbajtur në mjaltë mund të shkaktojë një sëmundje të quajtur botulizëm foshnjor që ndikon në sistemin imunitar të pazhvilluar të fëmijëve dhe mund të çojë në dobësim të muskujve dhe probleme të frymëmarrjes. Vetëm në Shtetet e Bashkuara 100 raste të botulizmit të foshnjave ndodhin çdo vit.

Pas moshës 1 vjeç, fëmijët mund të hanë mjaltë dhe në të vërtetë është shumë e mirë për ta. Para kësaj moshe, frutat e copëtuara janë një mundësi e mirë si burim i vitaminave dhe ëmbëlsisë natyrore.

 

  1. Domate të konservuar ose ndonjë ushqim të konservuar

Bisphenol-A (BPA) është një element toksik që gjendet në shumë materiale paketimi si plastika, por në sasi më të larta mund të zbulohet në kanaçe, shumë prej të cilave lëshohen edhe në ushqimin e përmbajtur në kanaçe. Ky element i rrezikshëm mund të ndikojë në zhvillimin e fëmijës, sistemin e tyre riprodhues dhe trurin e tyre, dhe gjithashtu është i lidhur me kancerin.

Kështu që, kur vendosni të bëni makarona me salcë domatesh, kërkoni në një supermarket një kavanoz qelqi ose më mirë akoma, përdorni domate të copëtuara të freskëta.

 

  1. Ushqime me pak yndyrë

Shumë prindër preferojnë ëmbëlsuesit artificial për fëmijët e tyre si një mënyrë për të shmangur sheqerin. Sidoqoftë, zgjedhja e produkteve “të lehta” që përmbajnë një substancë të quajtur aspartame në vend të sheqerit janë shumë më të rrezikshme. Një studim ka treguar që këto komponime në ushqime mund të kufizojnë një enzimë shumë të rëndësishme në trupin tonë që parandalon diabetin dhe mbipeshin. Zëvendësoni ëmbëlsuesit artificialë me ushqime të ëmbëlsuara natyrisht si frutat e freskëta ose bëni një përzierje të shijshëme duke ngrirë një lëng frutash të freskët ose perime të përziera me kos.

 

  1. Hot dog dhe mishi i përpunuar

Hot dog dhe, në fakt, çdo mish i përpunuar, gjithashtu duhet të shmanget. Një studim i kryer nga Shoqata Amerikane e Kancerit tregoi se ngrënia e 50 gram mish të përpunuar në ditë rrit rrezikun e kancerit kolorektal me 18%. “Ne duhet të kufizojmë mishin e kuq dhe të përpunuar për të ndihmuar në uljen e rrezikut tonë të kancerit të zorrës së trashë, dhe ndoshta, rrezikun e kancereve të tjera,” njoftuan mjekët. Një alternative e shkëlqyeshme për këtë është produktet me bazë peshku. Edhe me ushqimin e shpejtë, peshku është një zgjedhje shumë më e shëndetshme sesa mishi. Një burger me peshk apo edhe më mirë një burger me perime është gjithmonë një mundësi më e mirë.

    9. Patate të skuqura

Patatet e skuqura janë me siguri një kënaqësi e mirë për çdo fëmijë, por ato nuk janë një mundësi e shëndetshme për ta. Ato janë të pasura me yndyrë, kalori dhe kripë, të gjitha gjërat që fëmijët duhet të shmangin konsumimin sepse ato janë të këqija për ta. Shumë kripë mund të shkaktojnë disa probleme nga hipertensioni ose presioni i lartë i gjakut te gurët në veshka. Gjithashtu, ushqimet e kripura mund të çojnë në mbipesha, pasi ato janë po aq të rrezikshme sa ushqimet me sheqer.

 

   10. Pica

Pica e ngrirë që shiten në supermarketet nuk janë një zgjedhje e mirë për fëmijët për arsye të dukshme. Të gjitha ato toptha, me origjinë të panjohur, me gjithë yndyrën dhe kripën shtesë në djathë nuk janë aspak të shëndetshme. Sipas një studimi mjekësor, varësia nga ushqimi i shpejtë është bërë një problem shëndetësor në të gjithë botën, veçanërisht në mesin e fëmijëve. Mjekët po përpiqen të rrisin vetëdijen se mbipesha e fëmijëve dhe diabeti ka shumë lidhje me zgjedhjet e rregullta të dobëta të ushqimit.

Ajo që mund t’u ofroni fëmijëve tuaj, përndryshe, është pica shtëpi me përbërës të shëndetshëm sipas dëshirës suaj si domatet, kërpudhat, qepët ose ullinjtë. Mundohuni të përfshini fëmijët tuaj në procesin e bërjes së picave, e cila do t’i inkurajojë ata të gatuajnë dhe hanë në shtëpi për të vendosur zakone më të shëndetshme.

         11.Qumësht i papërpunuar

Edhe nëse thuhet dhe shkruhet që qumështi i papërpunuar është shumë ushqyes dhe më i shëndetshëm sesa qumështi i rregullt i pasterizuar, kjo nuk është e vërtetë.  Çdo qumësht i pa pastruar mund të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm dhe madje edhe vdekjeprurës si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Në shumë raste, qumështi i papërpunuar  mbart baktere të dëmshme, viruse dhe parazitë si Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, dhe Salmonella. Ushqimi i fëmijëve tuaj qumësht i rregullt i pasterizuar që shitet në çdo supermarket është zgjidhja më e sigurt. Produkte të tjera të qumështit si kos dhe madje edhe ato jo-qumështore si perimet janë burime që janë të pasura me kalcium dhe mund të konsiderohen opsione.

        12.Disa lloje djathrash

Djathi nuk është vetëm i shijshëm, por edhe i pasur me kalcium, vitamina dhe proteina. Sidoqoftë, jo të gjitha llojet e djathit duhet të ushqehen tek fëmijët. Foshnjat dhe fëmijët e vegjël duhet të shmangin djathin blu dhe djathrat e tjerë të butë të pjekur nga myku. Ata, së bashku me të tjerët që mund të bëhen me qumësht të pa pastruar, janë të rrezikshëm për fëmijët sepse mund të mbajnë një baktere të quajtur listeria e cila shkakton një lloj helmimi nga ushqimi. Përkundrazi, djathrat më të lehtë si gjizat dhe djathrat e kremit, dhe ato të forta që janë me yndyrë të plotë janë mundësi të shëndetshme dhe mund t’u jepen fëmijëve nga mosha 6 muaj.

Burimi: BightSide

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN