MENU
klinika

Vizitoni menjëherë mjekun

7 probleme shëndetësore që tregon gjuha juaj

28.09.2019 - 16:20

Gjuha është një nga muskujt më të fortë në trupin e njeriut, i lidhur me ndjenjën e shijes, gëlltitjes së ushqimit dhe formimin e fonemave të gjuhës, por gjithashtu është tregues i gjërave të rëndësishme për shëndetin tonë.

Përveçse është një pasqyrim i vërtetë i gjendjes së shëndetit, mund të zbulojë një infeksion në organizëm, anemi, gjakderdhje, dehidrim, etj, Gjuha mund të shkaktojë edhe disa probleme shëndetësore nëse nuk trajtohet siç duhet.

1. Kandida orale

Manifestohet me njolla të bardha dhe është rezultat i një infeksioni fungal.

2. Leukoplakia

Një gjendje në të cilën gjuha është e bardhë, me qime dhe me pika, mund të jetë një shenjë paralajmëruese për virusin e imunitetit të njeriut (HIV), ose një sistem imunitar më të dobët.

3. Glositi

Ndodh për shkak të djegieve bakteriale, virale ose gjuhësore. Kjo gjendje karakterizohet nga një ndryshim në ngjyrën e gjuhës, një ndjesi djegie dhe ënjtje.

4. Ethet e kuqe

Është gjithashtu një infeksion bakterial që fillon në gojë por që lehtë mund të përhapet në të gjithë trupin si pika të kuqe dhe skuqjeve të vogla.

5. Sindromi Kawasaki

Një patologji e njohur edhe si “gjuhë luleshtrydhe” për shkak të pamjes së ngjashme ky organ ka me këtë frut.

6. Planus oral

Është një sëmundje e gjuhës që karakterizohet nga njolla të bardha dhe skuqje që gjithashtu mund të ndikojnë në lëkurë. Shkaku nuk dihet ende, por dihet që është një reagim ndaj qelizave T.

7. Gjuha gjeografike

Situatë në të cilën shfaqen njolla në gjuhë dhe që është shkaktuar nga zhdukja e disa sythave të shijes.