MENU
klinika

Mësojeni dhe ju....

8 truke psikologjike që mund t’ju lehtësojnë jetën

06.09.2019 - 20:06

Takimet e para me njerëz të rinjë apo dhe përshtypja që mund të lemë tek të tjerët në takimet e para gjithmnë na bënë që të mendohemi dhe të strapacojmë vetën aq shumë për pamjen dhe dukjen tonë.

  1. Shkoni për një “pije të ngrohtë”

Studiuesit zbuluan se tërheqja mund të lidhet me temperaturën. Gjatë eksperimentit, pjesëmarrësit mbajtën pije të ftohta dhe të ngrohta ndërsa diskutuan një grup njerëzish. Ata që kishin pije të akullta në duar kishin prirjen t’i përshkruanin njerëzit si të ashpër dhe të ftohtë, ndërsa ata me pije të nxehtë besonin se kishin personalitete të ngrohta.

  1. Mendoni fjalët tuaja kur përshkruani njerëzit e tjerë

Studimet tregojnë se gjithçka që ju thoni për njerëzit e tjerë ndikon në atë se si njerëzit ju shohin. Ky efekt quhet transferim spontan i tipareve, dhe funksionon edhe nëse njerëzit e dinë me siguri se disa tipare nuk ju përshkruajnë. Kjo është arsyeja pse është më mirë të shmangni të folurit për njerëzit që nuk ju pëlqejnë ose të theksoni anët e tyre negative. Përqendrohuni te pozitivët dhe gjeni diçka që të tjerët të komplimentojnë.

  1. Bëhu faqja 25

Të gjithë njerëzit janë kurioz në një farë mase, por studimet konfirmojnë se dëshira për të eksploruar është më e lartë te burrat. Për shembull, një përdorues i Quora foli për një eksperiment qesharak. Një libër u botua me një shënim në fillim që tha për të lexuar tekstin nga fillimi deri në fund pa parë në faqen 25. Një pjesë e madhe e burrave (ndryshe nga gratë) ishin aq kuriozë që e hapën atë në faqen 25 menjëherë pasi blenë librin. Ky fakt u jep një fitore të lehtë grave. Nëse ata janë në gjendje të tregohen si misteriozë dhe të veçantë (si faqja 25 në eksperimentin e mësipërm), nuk do të ishte shumë e vështirë të merresh vëmendjen që ata dëshirojnë.

  1. Përsëritni emrin e datës tuaj

Në librin e tij “Si t’i fitojmë miqtë dhe ndikojmë njerëzit”, Dale Carnegie përmendi se tingulli më i ëmbël dhe më i rëndësishëm në çdo gjuhë për veshët e secilit është emri i tyre. Është e mundur që çdo person të ndihet shumë i rëndësishëm dhe i vlerësuar duke përdorur emrin e tij gjatë një bisede. Prandaj, nëse priren të harroni emrat në çastin kur i dëgjoni, mendoni për mënyra që mund t’ju ndihmojnë të mbani mend gjatë datës suaj. Sigurisht, kjo ka kuptim vetëm nëse rezultati është i rëndësishëm për ju.

  1. Ndiqni trekëndëshin

Ju mund të keni dëgjuar tashmë se kontakti i fortë me sy mund të rrisë hijeshinë tonë dhe të na bëjë më miqësorë dhe më të pëlqyeshëm. Por si e shikoni në sytë e një personi tjetër pa e bërë atë të mërzitur dhe të pakëndshme? Mundohuni të vizatoni një trekëndësh të. Ndaloni në secilën pikë për 5-10 sekonda në fillim të bisedës suaj.

Një mënyrë tjetër e thjeshtë për të parë në sytë e dikujt pa u ndjerë e vështirë është të kontrolloni ngjyrën e syve të personave gjatë takimit tuaj të parë. Do të zgjasë jo më shumë se 2-3 sekonda, por menjëherë do t’ju bëjë më të besueshëm.

  1. Bleni një dhuratë të vogël për veten tuaj

Nëse doni të përgatitni një surprizë të vogël për datën tuaj, mos harroni për veten tuaj. Studimet tregojnë se njerëzit ndihen më afër me të tjerët nëse marrin një dhuratë që partnerët e tyre kanë blerë gjithashtu për veten e tyre. Gjatë eksperimentit, njerëzit që dhanë një dhuratë me një shënim duke thënë, “Shpresoj që ju pëlqen kjo! Edhe unë e mora vetë të njëjtën gjë! ”U panë si më të pëlqyeshme sesa kur ata shtuan vetëm një mesazh asnjanës si,” Shpresoj të kënaqesh! ”

  1. Kërkoni një nder

Ky mashtrim psikologjik njihet si efekti Benjamin Franklin. Ajo përçon idenë që ne rritemi si njerëzit që bëjmë gjëra të këndshme për të tjerët. Për më tepër, kur I kërkojmë dikujtë ndihmë, ne komunikojmë idenë se ky person ka më shumë aftësi, njohuri ose forcë se ne. Pika kryesore këtu është të kërkoni diçka që nuk do të marrë shumë kohë dhe përpjekje – për shembull, hapni një derë ose dorëzoni diçka.

  1. Ndihmoni veten të ndjeheni më tërheqës

Po, ne e dimë që është e rëndësishme të ndjehemi tërheqës. Ne gjithashtu kemi dëgjuar se kjo rrit besimin tonë. Disa nga ne vendosin rrobat e tyre më të mira ose përpiqen të bëjnë përshtypje partnerët e tyre me diçka tjetër. Por njohja e disa fakteve që shkenca sugjeron gjithashtu mund të jetë e dobishme.

Për shembull, një mënyrë për të rritur këtë ndjenjë për burrat është që ata duhet të veshin blu. Sipas studimeve, gratë tërhiqen nga kjo ngjyrë.

Burimi: Bright Side