MENU
klinika

Mësoni shkakun

Keni fishkëllima në frymëmarrjes dhe ju “ikën” zëri?

02.09.2019 - 14:25

Nodulet e kordonit vokal, polipet dhe granulomat janë rritje jokanceroze (beninje) që shkaktojnë ngurtësim dhe një zë gjatë frymëmarrës.

Polipet e kordonit vokal janë shpesh rezultat i një dëmtimi akut (si për shembull nga bërtitja në një lojë futbolli) dhe zakonisht ndodhin vetëm në një kordë zanore.

Polipet mund të kenë disa shkaqe të tjera, duke përfshirë refluksin gastroesophageal, ose mbytje kronike të ngacmuesve (të tilla si tymi industrial ose tymi i cigares). Polipet kanë tendencë të jenë më të mëdha dhe të fryhen më shumë se nyjet. Polipet janë të zakonshme tek të rriturit.

Nodulet e kordonit vokal ndodhin në të dy kordat vokale dhe rezultojnë kryesisht nga abuzimi kronik i zërit (zhurma e zakonshme, këndimi, bërtitja ose përdorimi i një frekuence të ulët të panatyrshme). Nyjet mund të ndodhin edhe tek fëmijët.

Granulomat e kordonit vokal janë shpesh rezultat i dëmtimit të kordonit vokal për shkak të zbaticës gastroesofageale të pakontrolluar (GERD) ose dëmtimit gjatë intubacionit endotracheal (futja e një tubi frymëmarrës plastik përmes gojës në tubin e laringut [trake]. Granulomat janë të zakonshme tek të rriturit.

Problemet e kordonit vokal

Kur relaksohen, kordat vokale formojnë normalisht një hapje në formë V, që lejon që ajri të kalojë lirshëm në trake. Kordat hapen kur ajri tërhiqet në mushkëri (frymëzim) dhe mbyllen gjatë gëlltitjes ose të folurit.

Duke mbajtur një pasqyrë në pjesën e prapme të gojës së një personi, një mjek i trajnuar posaçërisht, shpesh mund të shohë kordonet e zërit dhe të kontrollojë problemet, siç janë ulcerat e kontaktit, granulomat, polipet, nodulet, paralizat dhe kanceri. Të gjitha këto probleme ndikojnë në zë. Paraliza mund të prekë një (të njëanshme) ose të dy kordat zanore (të dyanshme).

Simptomat

Simptomat e nyjeve të kordonit vokal, polipit dhe granulomave përfshijnë ngjyrosje kronike të zërit dhe një zë ( zhurmë) gjatë frymëmarrës, të cilat kanë tendencë të zhvillohen me ditë në javë.

Diagnoza

Inspektim i drejtpërdrejtë me një pasqyrë ose tub shikimi

Ndonjëherë biopsia

Një mjek bën diagnozën e nyjeve të kordonit vokal, polipit dhe granulomave duke ekzaminuar kordat zanore me një pasqyrë ose një tub shikimi të hollë, fleksibël (laringoskopi).

Ndonjëherë mjeku heq një pjesë të vogël të indeve për ekzaminim nën një mikroskop (biopsi) për t’u siguruar që rritja nuk është kanceroze (malinje).

Trajtimi

Pushimi i zërit

Ndonjëherë terapia me zë

Nganjëherë operacioni

Trajtimi i nyjeve të kordonit vokal, polipeve dhe granulomave është që të shmangeni çdo gjë që irriton kutinë e zërit (laring) dhe të pushojë zërin. Nëse abuzimi i zërit është shkaku, terapia e zërit e realizuar nga një terapist i të folurit mund të jetë e nevojshme për të mësuar personin se si të flasë ose të këndojë pa i tendosur kordat vokale.

Shumica e nyjeve dhe kokrrizave largohen me këtë trajtim. Granulomat që nuk shkojn mund të hiqen në mënyrë kirurgjikale por priren të kthehen.

Shumica e polipeve duhet të hiqen në mënyrë kirurgjike për të rikthyer zërin normal të personit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN