MENU
klinika

Profil/ Carl von Clausewitz

“Për të siguruar paqe, duhet të përgatitesh për luftë”

04.09.2019 - 16:58

Carl von Clausewitz (Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz) lindi më 1 qershor 1780, Burg, afër Magdeburgut, Prusi, Gjermani.

Ishte gjeneral Prusian dhe mendimtar ushtarak, puna e të cilit Vom Kriege (1832, On War) është bërë një nga më të respektuarat e strategjisë ushtarake.

Emri i tij bëri bujë sepse mori pjesë ne sulmin përfundimtar kundër Napoleon Bonapartit.

Clausewitz u regjistrua në ushtrinë prusiane në 1792 dhe në 1793-95 ai mori pjesë (dhe u ngarkua) në fushatat e Koalicionit të Parë kundër Francës Revolucionare. Në 1801 ai fitoi hyrjen në Institutin për Zyrtarët e Rinj në Berlin. Gjatë tre viteve të tij në institut, Clausewitz u bë mbrojtësi më i afërt i Gerhard Johann David von Scharnhorst, kreu i institutit.

Kurrikula e gjerë, së bashku me leximin e gjerë të Clausewitz, zgjeroi horizontet e tij në mënyrë dramatike. Idetë e tij themelore lidhur me luftën dhe teorinë e saj u formuan në atë kohë. Në 1804 Clausewitz u emërua adjutant i Princit Gusht Ferdinand i Prusisë e mori pjesë në Betejën e Jena-Auerstadt (1806). Në prag të disfatës katastrofike të Prusisë nga Napoleoni, ai dhe princi u rrëmbyen në robëri franceze.

Pas lirimit të tyre në fund të 1807, Clausewitz u bashkua me grupin e oficerëve të rinj dhe të mesëm të rangut rreth Scharnhorst, të cilët luftuan për të reformuar ushtrinë prusiane. Në ministrinë e luftës që u formua, i kryesuar nga Scharnhorst, Clausewitz shërbeu si ndihmës i mentorit të tij dhe pastaj u emërua njëkohësisht një major në stafin e përgjithshëm, instruktor në Akademinë e re të Zyrtarëve dhe tutor ushtarak ndaj princit kurorë prusian.

Në 1812, kur Prusia u detyrua të bashkohej me pushtimin e Rusisë nga Napoleoni, Clausewitz, si disa nga shokët e tij, dha dorëheqjen nga komisioni dhe iu bashkua shërbimit rus.

 Clausewitz mori pjesë në fushatat finale që rrëzuan Napoleonin në vitet 1813-15. Gjatë fushatës së Waterloo, ai shërbeu si shef i stafit në një nga katër trupat e ushtrisë prusiane.

Clausewitz u përqendrua gjithnjë e më shumë në interesat e tij intelektuale. Ai kishte menduar dhe shkruar mbi luftën dhe teorinë e tij që nga ditët e tij në Institutin për Zyrtarët e Rinj. Qëndrimi i tij si kreu i Akademisë Ushtarake në Berlin (1818-30) i la shumë kohë për të punuar në studimin e tij më të madh mbi Luftën.

I emëruar shefi i shtabit në ushtrinë prusiane që përgatitet për ndërhyrje kundër revoltës polake të vitit 1831, Clausewitz vdiq nga kolera atë vit. Puna e tij e papërfunduar, së bashku me studimet e tij historike, u botua pas vdekjes nga gruaja e tij.

Clausewitz besonte se një teori e përgjithshme e luftës ishte e arritshme dhe se ajo duhet të shprehte esencën, natyrën ose konceptin e pandryshueshëm të luftës dhe të udhëzonte të gjithë veprimin ushtarak. Këtu është revolucioni i dytë që e dominonte jetën e tij.

Clausewitz, si bashkëkohësit e tij, vlerësoi se mënyra e re dhe gjithëpërfshirëse e luftës, e cila kulmoi në betejën vendimtare dhe përmbysjen e vendit armik, natyrën e vërtetë të luftës dhe metodën e duhur të sjelljes së saj. Ai e kishte shprehur këtë pikëpamje në shkrimet e tij me anë të 1827, kur u përfunduan gjashtë librat e parë të Luftës.

Në dritën e këtyre ideve të reja, Clausewitz shtoi dy librat e fundit të On War dhe filloi të rishikojë gjashtë të parat. Për dekada pas vdekjes së Clausewitz,”On War” mbeti një punë e respektuar, por pak e njohur.

Ishte theksimi i Clausewitz mbi moralin, përqendrimin e forcës, betejën vendimtare dhe përmbysjen e plotë të armikut që u theksua në klimën intelektuale të asaj kohe.

Në kampin komunist, pas analizës së Vladimir Leninit për veprën e Clausewitz gjatë Luftës së Parë Botërore, komentatorët vlerësuan kuptimin e Clausewitz mbi kontekstin politik të luftës, duke pohuar se zotërimi i tij i kontekstit social nuk ka shkuar aq larg sa dhe duke kritikuar nacionalizmin e tij.

Clausewitz vdiq nga një sëmundje por la pas veprën e tij më te famshme “On war” si dhe një sërë aforizmash të vlefshme.

Disa nga aforizmat më të famshme të tij janë:
– Guximi, mbi të gjitha është cilësia e parë e një luftëtari.
– Çdo gjë në luftë është shumë e thjeshtë, por gjëja më e thjeshtë është e vështirë.
– Për të siguruar paqe, duhet të përgatitesh për luftë.
– Megjithëse intelekti ynë kërkon qartësi e siguri, natyra jonë e gjen pasigurinë më tërheqëse.
– Armiku i një plani të mirë është ëndrra e një plani të përsosur.
– Ka raste në të cilat guximi më i madh është mençuria më e madhe.
– Nëse udhëheqësi është i mbushur me ambicie dhe nëse i ndjek synimet e tij me guxim , forcë e vullnet, ai do t’i arrijë ato pavarësisht nga të gjitha pengesat.
– Lufta është një biznes i tillë i rrezikshëm ku gabimet që vijnë nga mirësia janë shumë më të këqija.
– Në luftë, avantazhet dhe disavantazhet e një veprimi të vetëm mund të përcaktojnë bilancin përfundimtar.
– Lufta është një konflikt i interesave të mëdha që zgjidhet nga gjakderdhja.