MENU
klinika

Jo më ide për Grexit

Greqia së shpejti do të na befasojë!

21.10.2019 - 18:13

Një gjysmë-mrekulli në Greqi ka ndodhur.

Pas një dekade shkatërrimtare të depresionit dhe tre programe shtrënguese, shtëpia e demokracisë evropiane është shfaqur me institucionet e saj demokratike të paprekura, kohezion shoqëror pa rezistencë, buxheti i saj në tepricë dhe ekstremistë të të majtës dhe të së djathtës që po largohen.

Rilindja e ekonomisë greke, nuk ishte aspak një përfundim i pashmangshëm. Ekonomia dikur u tkurr me 27 përqind midis 2010 dhe 2016. Papunësia në më të keqen e saj u rrit në mbi 27 përqind.

Është e vështirë të kujtohet tani, por në kulmin e krizës në korrik 2015 pasi kryeministri i atëhershëm Alexis Tsipras fitoi një referendum duke kundërshtuar kushtet e shpëtimit të përcaktuara nga Bashkimi Evropian dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Pjesa më e madhe e meritave për gjysmën e mrekullisë së Greqisë i shkon Tsipras dhe partisë së tij Siriza.

Por vetë grekët meritojnë duartrokitjet e vërteta.

Ndoshta arritja më e madhe ka qenë mënyra sesi sistemi politik grek i ka rezistuar tronditjes ekonomike.

Lëvizja e djathtë ekstreme e Agimit të Artë që përdori taktikat e dhunshme kundër migrantëve nuk ka arritur të fitojë vende në zgjedhjet evropiane ose kombëtare të këtij viti.

Është shumë shpejt për ta shpallur mrekullinë Greke, sepse ekonomia po rritet shumë ngadalë për të rritur shumicën e standardeve të jetesës.

Varfëria dhe papunësia janë ende dukshëm të përhapura. Rreth 20 përqind e njerëzve jetojnë në varfëri dhe 14 përqind të tjerë janë në kufi, sipas statistikave të BE-së. Gjysmë milion kryesisht grekë të rinj, të arsimuar nga një popullsi prej rreth 11 milion emigruan gjatë krizës në kërkim të punës dhe mundësive. Pak janë kthyer deri më tani.

Mitsotakis këmbëngul se Greqia mund ta marrë fatin e saj në duart e veta. Buxheti i tij i parë, i paraqitur javën e kaluar, përmban një sërë masash pro-biznesi të krijuara për të nxitur rritjen duke ulur taksimin e korporatave dhe taksën e dividentëve.

“Ne varemi politikisht nga vendimet mbi të cilat nuk jemi mjeshtra,” thotë Nick Malkoutzis, redaktor dhe themelues i MacroPolis, një faqe interneti për analiza ekonomike.

Ekziston një pjesë e mirë e arsyeve lidhur me këtë. Për shembull, tensionet gjeopolitike midis Turqisë dhe Perëndimit.

Të gjitha këto masa së bashku, mund të na bëjnë të besojmë që Greqia ende mund të na befasojë të gjithë me një mrekulli ekonomike.

Paul Taylor, redaktor kontribues në POLITICO.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Negociatat, Meta flet për TV shtetëror të Estonisë

“Holanda dhe Franca të ndjekin shembullin e Gjermanisë”

Përfundon paketa e ndihmës

5 mësime nga kriza greke

A do të ketë marrëveshje me Shqipërinë?

Çfarë lajmëron Greqia? Lëvizjet që mund të ndodhin në tetor!