MENU
klinika

Sfidat e koalicionit të ri qeveritar

Italia, qeveri të re, probleme të njëjta financiare

02.10.2019 - 11:59

Kur bëhet fjalë për buxhetin e Italisë, qeveria e re mund të jetë e ndryshme, por përmbajtja është shumë e njëjtë.

Të hënën në mbrëmje koalicioni i Lëvizjes populiste Pesë Yjet dhe Partia Demokratike e qendrës së majtë (PD) vendosën të rrisin objektivin e deficitit të vendit për vitin 2020 në mënyrë që të ndalojnë një rritje automatike të taksave me vlerë të shtuar që do të kishte hyrë në fuqi në janar.

Është një veprim që mund ta vendosë vendin në një kurs të ri përplasjeje me Brukselin.

Ministri i Financave Roberto Gualtieri tha se shpreson të ketë një “dialog konstruktiv” me Komisionin Evropian, dhe Komisioneri i Ekonomisë në hyrje, Paolo Gentiloni, një italian që do të përballet me një seancë dëgjimore para Parlamentit Evropian të enjten, tha se ai do të lejojë fleksibilitetin maksimal të lejuar nga rregullat.

Por Roma ende nuk ka gjetur një plan të besueshëm ekonomik për të ulur borxhin publik (i cili do të rritet në mbi 135 përqind këtë vit), të ulë huazimet e qeverisë dhe të “rindezë” ekonominë e saj.

Në prill, qeveria e mëparshme, tha se deficiti i vitit të ardhshëm do të ishte 2.1 përqind e produktit të brendshëm bruto (PBB) dhe rritja ekonomike do të arrinte vetëm 0.2 përqind në 2019.

Ky parashikim tani ka shkuar në 0,1 përqind dhe objektivi i deficitit është rritur me 0,1 pikë përqindje.

Gualtieri këmbënguli publikisht se qeveria është e përqendruar në luftimin e evazionit fiskal ndërsa ul edhe taksat për punën.

Deficiti strukturor parashikohet të rritet nga 1.2 përqind në 1.4 përqind.  Në korrik, Komisioni Evropian tha që Italia duhet të ulë deficitin e saj strukturor me 0.6 përqind në vitin 2020.

Ish-ministri i Brendshëm Matteo Salvini, i cili kryeson Lidhjen, tha se ai është skeptik se qeveria nuk do të rrisë taksat.

Sidoqoftë, Gualtieri këmbënguli publikisht se qeveria është e përqendruar në luftimin e shmangies së taksave ndërsa ul edhe taksat për punën.

“Ne kurrë nuk do të zgjidhim problemet strukturore në këtë vend nëse nuk e kapërcejmë evazionin e taksave. Qeveria do të jetë shumë serioze për këtë çështje,” u tha Gualtieri gazetarëve të hënën.

Një zyrtar i PD i cili foli në kushte anonimiteti tha se partia është e vetëdijshme për gjithçka në një kohë kur ekonomia e Italisë nuk po rritet, sepse “kjo do të ishte një dhuratë e madhe për Salvini të cilën ne nuk mund ta lejojmë “.