Mandarina është frutë i sezonit në të cilën ndodhemi dhe si pjesë e familjes së agrumeve përmban vlera të larta ushqyese.
Me konsumimin e këtij fruti trupi ynë merr vitaminën A, B1- B2-B3, vitaminën C dhe po kështu kalcium, hekur, proteina, sheqer dhe ujë. Përveç këtyre vitaminave dhe minerale, mandarina është burim i pasur me folate dhe beta-karroten, çka i shton përfitimet shëndetësore të saj.
Falë përbërësve të saj, mandarina është aleate e kockave dhe mirëfunksionimin e zemrës dhe zorrëve, ndërsa ndihmon në luftën kundër shumë sëmundjeve.
Sëmundjet
Mandarinat stimulojnë ndarjen e qelizave dhe gjenerojnë qeliza të reja. Kjo mund të tingëllojë e habitshme, por ky fryt në fakt ndihmon për të riparuar të gjitha veshjet e jashtme ose ndonjë dëmtim të madh që i bëhet trupit.
Pastron gjakun
Mandarinat janë agjentë të pastrimit të gjakut dhe përdoren gjerësisht si pastrues. Ato janë të njohura se ndihmojnë në nxjerrjen e substancave toksike dhe të padëshirueshme nga trupi, të tilla si acidi i urinës, kripërat shtesë, ndotësit dhe ujë. Është e njohur gjithashtu për rritjen e kapacitetit të trupit për mbajtjen e oksigjenit në qelizat e kuqe të gjakut, duke ndihmuar në pastrimin e tij.
Aleat i shëndetit të trurit
Mandarina është e njohur të ketë një efekt zbutës në nerva dhe është përdorur për të zbutur ethet. Kjo lehtëson të gjitha llojet e inflamacionit. Përdoret si një mjet qetësues kundër etheve, helmeve, reaksioneve të stresit, alergjik dhe më shumë. Mandarina është e njohur edhe për tonifikimin e sistemit nervor dhe ndihmon për një qëndrim më aktiv gjatë ditës.
Depresion
Mandarina është e njohur edhe për qetësimin e personave me depresion duke qetësuar zemërimin. Ato janë të njohura për qetësimin e stomakut, si dhe ndihmojnë për ta mbajtur atë në gjendje të mirë.
Tretja
Mandarinat ndihmojnë në rrjedhën e duhur të lëngjeve duke ndihmuar tretjen e ushqimit, mban ekuilibrin e drejtë midis acidit dhe bile shëron të gjitha infeksionet e stomakut dhe inflamacionet. Mandarinat është favorizuar gjerësisht si tonik që ndihmon në funksionimin e duhur të trupit, metabolizmin dhe ndihmon në dekompozimin dhe në thithjen e ushqyesve duke tonifikuar mëlçinë, stomakun dhe zorrët. Ajo ndihmon në rritje dhe zhvillim, derdhja e duhur promovon sekrecionet endoktrinale të hormoneve dhe enzimave.
Sistemi imunitar
Ajo gjithashtu nxit sistemin imunitar dhe mban të gjitha infeksionet nën fre. Mandarina aromatike ka cilësitë natyrore antiseptike që bën të mundur mbrojtjen e trupit ndaj stafilokokut, baktereve përgjegjëse për përhapjen septike në trupin e njeriut. Vaji esencial i mandarinës përmban elemente të veçanta që veprojnë kundër këtyre baktereve dhe ndihmon në shërimet septike. Vaji i mandarinës mund të përdoret nga jashtë në plagë të hapura ose konsumohet shumë gojarisht.
Muskujt
Mandarina në fakt lehtëson trupin nga spazmat e dhimbshme. Spazmat shpesh ndikojnë më shumë se muskujt e trupit dhe janë të njohura në ndikimin e sistemit të frymëmarrjes, në sistemin e tretjes dhe në sistemin nervor. Mandarina ka efekt qetësues në nerva dhe besohet se çlodh sistemin organik.
Artriti
Mandarina është përdorur së fundmi në trajtimet mjekësore kundër sëmundjeve të lëkurës dhe artritit. Gjithashtu me konsumimin e mandarinës bëhet më e mirë përthithja e hekurit nga ushqime të ndryshme.
Aleat i bukurisë
Mandarina është një burim i mirë i vitaminës A, ndaj dhe nëse vuani nga ndonjë problem i lëkurës, të tilla si puçrra fytyre, rekomandohet konsumimi i këtij fruti dhe aplikimi i produkteve që janë derivate të kësaj vitamine. Prandaj mandarina mund të jetë një alternativë e mirë për trajtimin e këtyre problemeve të lëkurës. Kur është fjala për shërimin e plagëve dhe dëmeve të tjera të lëkurës, vitamina A është e domosdoshme për këto, pasi ndihmon lëkurën të rindërtojë indet. Nëse ju dëshironi të kontrolloni apo të hiqni çdo shenjë plakjes, sikundër janë rrudhat apo probleme të tjera, vitamina A e pranishme në mandarinë ka dhënë provat e saj në luftën kundër plakjes.
Vlerat ushqyese për çdo 100 gr mandarina
Ujë 81,4 g
Karbohidrate 17,6 g
Sheqer 17,6 g
Proteina 0,9 g
Yndyra 0,3 g
Kolesterol 0 g
Fibra 1,7 g
Kalium 210 mg
Hekur 0,3 mg
Kalcium 32 mg
Fosfor 19 mg
Vitaminë B1 0,08 mg
Vitaminë B2 0,07 mg
Vitaminë B3 0,3 mg
Vitaminë A 18 mg
Vitaminë C 42 mg