MENU
klinika

Studimi

3 ilaçet për kriza të rënda epileptike

09.12.2019 - 09:15

“Tre ilaçe të përdorura për të trajtuar kriza të rënda tek pacientët me epilepsi janë shumë efektive”, zbulon një studim i ri.

Tri ilaçet – levetiracetam (Keppra dhe Roweepra), fosphenytoin (Cerebyx) dhe valproate – zakonisht përdoren për të trajtuar pacientët “epileptik të statusit refraktar”. Në këta pacientë, krizat e rënda vazhdojnë pas trajtimit me ilaçe benzodiazepine.

Studimi i 380 pacientëve të departamentit të urgjencës krahasoi efektivitetin e tre ilaçeve në ndalimin e krizave dhe përmirësimin e niveleve të reagimit të pacientëve brenda 60 minutave. Pacientët përfshinin fëmijë dhe të rritur.

epilepsi-konica.al

Të tre trajtimet ndaluan konfiskimet dhe përmirësuan reagueshmërinë në rreth gjysmën e pacientëve: 47% në grupin e levetiracetam; 45% në grupin fosfenitoin; dhe 46% në grupin valproate. Studiuesit thanë që ndryshimet nuk ishin statistikisht të rëndësishme.

Të tre ilaçet nuk kishin asnjë dallim në efektet anësore serioze, sipas studimit të publikuar 28 nëntor në Neë England Journal of Medicine.

Hulumtimi u mbështet nga Instituti Kombëtar i çrregullimeve Neurologjike dhe Goditja në Shtetet e Bashkuara (NINDS), pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetësisë.

“Mjekët mund të jenë të sigurt se trajtimi i veçantë që ata zgjedhin për pacientët e tyre me është i sigurt dhe efektiv, dhe mund t’i ndihmojë ata të shmangin nevojën për intubimin e pacientit, si dhe të qëndrojnë në njësinë e kujdesit intensiv”, – tha bashkëautori i studimit Dr. Robin Conëit, drejtor i programit NINDS.

Bashkë-drejtuesi i studimit, Dr. Robert Silbergleit tha se studimi sugjeron që rezultatet klinike nxiten nga faktorë të ndryshëm nga ilaçet.

epilepsi-konica.al
epilepsi-konica.al

“Dallimet në mënyrën se si mjekët vendosin të trajtojnë epilepsinë, si psh kur ata japin më shumë ilaçe ose anestezojnë pacientët dhe i vendosin ata në një ventilator mekanik, mund të jenë më të rëndësishme sesa trajtimet specifike të përdorura për të kontrolluar krizat tek këta pacientë”, tha Silbergleit, një profesor i mjekësisë urgjente në Universitetin e Miçiganit në Ann Arbor.

Tek pacientët epileptik të statusit refraktar, krizat ndodhin afër njera tjetrës dhe zgjasin më shumë se 5 minuta, me një humbje të vetëdijes.

Nëse nuk trajtohet, pacientët mund të pësojnë dëme të mëdha të trurit ose të vdesin. Benzodiazepinat janë efektive në dy të tretat e pacientëve.

Mjekët: Do të keni përfitime ju dhe fëmija juaj

“Duhet të ushqeni fëmijët vetëm më qumësht gjiri!”

A duhet të hiqni dorë nga regjimi juaj ushqimor?

Vegjetariane dhe shtatzënë?!

Mos e bëni këtë gabim

Jo banane… me stomakun bosh!

E ka fajin koronavirusi

Probleme me ciklin menstrual?!

Tek personat që preken lehtë ose aspak nga Covid-19

Çfarë është “memoria” e imunitetit?