MENU
klinika

Studimi

A ju mbron ushqyerja e fëmijëve me gji kundër diabetit të tipit2?

15.12.2019 - 14:27

“Hormoni i prolaktinës – më së shpeshti i lidhur me ushqyerjen me gji – mund të luajë një rol në zvogëlimin e rrezikut nga diabeti i tipit 2”, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se gratë me nivelet më të larta të hormonit, megjithëse ende në intervalin normal, kishin një rrezik të zvogëluar me 27 përqind të zhvillimit të diabetit tip 2 në krahasim me ato me nivelet më të ulëta në intervalin normal.

“Prolaktina është një hormon me shumë funksione – nuk lidhet vetëm me shtatzëninë dhe ushqyerjen me gji, por gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në shumë funksione të tjera biologjike, si metabolizmi, rregullimi imunitar dhe ekuilibri i ujit”, tha autorja kryesore e studimit Jun Li. Ajo është një bashkëpunëtore e studimit pas doktoratës në Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan në Boston.

Li tha se studimet e mëparshme kanë treguar se prolaktina mund të ndikojë në sekretimin dhe ndjeshmërinë e insulinës. Insulina bart sheqerin nga qarkullimi i gjakut në qelizat e trupit për tu përdorur si lëndë djegëse. Njerëzit me diabet tip 2 nuk përdorin insulinë në mënyrë efikase, dhe si rezultat, niveli i sheqerit në gjak bëhet shumë i lartë.

Megjithëse studimi lidhte nivele më të larta (por ende normale) të prolaktinës me një rrezik më të ulët të zhvillimit të diabetit tip 2, Li tha që ende nuk është e qartë nëse ka ndonjë implikim praktik nga këto gjetje.

“Është shumë herët për të thënë nëse ndryshimi i përqendrimeve të prolaktinës është një mënyrë e përshtatshme për parandalimin e diabetit”, tha ajo, duke shtuar se normalisht nivelet e larta të prolaktinës shoqërohen me një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit. Plus, nivelet më të larta se normale mund të promovojnë shtimin në peshë dhe rritjen e rezistencës ndaj insulinës, së bashku me efektet e tjera të kundërta.

“Studimet e ardhshme janë të nevojshme për të zbuluar mekanizmin dhe për të dalë me strategji praktike”, tha Li.

Eksperti i Diabeteve, Dr Joel Zonszein tha që shumë fakte rreth prolaktinës nuk dihen. “Është një hormon i bërë nga gjëndra e hipofizës dhe te gratë rritet gjatë laktacionit. Por, ne me të vërtetë nuk e dimë se çfarë bën ajo tek burrat.”

Ajo që mjekët e dinë është se nivelet e prolaktinës normalisht ndryshojnë shumë, tha ai. Zonszein është drejtor i qendrës klinike të diabetit në Qendrën Mjekësore Montefiore në New York City.

Zonszein gjithashtu vuri në dukje se një ilaç për diabetin e quajtur Cycloset (brilokiptinë mesylate) ul nivelin e prolaktinës në të njëjtën kohë ul nivelin e sheqerit në gjak – një efekt që duket se bie në kundërshtim me gjetjet e reja.

Studimi përfshiu më shumë se 8,600 gra të shëndetshme , shëndeti i të cilave u gjurmua me kalimin e kohës si pjesë e një studimi.

Nga ai grup, 699 gra zhvilluan diabet të tipit 2 gjatë një periudhe mesatare përcjellëse prej 22 vjetësh.

Studiuesit rregulluan të dhënat për të llogaritur statusin e menopauzës së grave dhe faktorët e tjerë të rrezikut të diabetit.

Gjetjet treguan se sa më të larta ishin nivelet e prolaktinës së grave (ndërsa ishin akoma në intervalin normal), aq më pak të ngjarë kishte të kishin sëmundje të diabetit tip 2.

Por studimi nuk vërteton shkakun dhe efektin.

Raporti u botua 11 tetor në revistën Diabetologia.