Papritmas keni në një skuqje ose fyti ju “grris”. Ju supozoni se jeni alergjik ndaj diçkaje… ndoshta polen ose një pastrues. Por a mund të jeni alergjik ndaj diçkaje në ushqim ose ilaçin tuaj, dhe si mund ta kurtoni ?
Komuniteti mjekësor nuk pajtohet nëse aditivët në ushqim apo edhe ilaçet – siç janë ngjyrat, ruajtësit ose emulsifikuesit – shkaktojnë reaksione të vërteta alergjike. Dhe shumë janë të bindur se nëse ndodhin reagime, ato janë më të rralla dhe jo të përhapura.
Mendimi tradicional ka qenë që molekulat nga kimikatet në ushqim janë shumë të vogla për të shkaktuar reaksione të mëdha.
Por një studim i vogël, botuar në Journal of Drugs in Dermatology, zbuloi se pacientët që kishin çrregullime të lëkurës u përmirësuan kur kaluan në medikamente pa ngjyrat FD&C Blue No. 1 (blu e ndritshme) dhe Blue No. 2 (indigo carmine).
Studiuesit deklaruan se reagimet ndaj agjentëve që medikamente me ngjyra dhe ushqime mund të jenë më të zakonshme se sa vlerësohen dikur.
Aditivë të zakonshëm të ushqimit mund të jenë:
- Vitaminat
- Mineralet
- Shijet
- Ngjyrat
Vitet e fundit, lëvizja drejt të gjitha gjërave “natyrale” ka bërë që shumë prodhues të ushqimit të kalojnë nga aditivët sintetikë në ato natyrorë që rrjedhin nga produkte bimore, shtazore apo madje edhe nga nënprodukte të insekteve. Ironikisht, disa ekspertë thonë se trupat tanë mund të reagojnë më shumë ndaj ngjyrave sintetike sesa ngjyruesit sintetikë, sepse sistemi imunitar është i trajnuar t’i njohë ato si organizma pushtues. Kjo përgjigje mund të shkaktojë një reaksion alergjik te disa njerëz kur zbulohet një aditiv natyral.
Duhet të bëhen më shumë hulumtime. Derisa të kemi një informacion më të prerë, nëse pësoni një reagim, shkoni menjëherë tek mjeku – nëse e dini burimin apo jo.
Ndërsa disa alergji thjesht mund të jenë një bezdi, disa mund të jenë serioze, madje edhe vdekjeprurëse.