MENU
klinika

Sot nderohet Handke... për genocid!

Shqipëri-Kosovë bojkot Nobelit

09.12.2019 - 12:44

       Kosova përkujton sot, viktimat e krimit të genocidit. Ambasadorja e Kosovës në Suedi, Shkëndije Geci-Sherifi, duke përmendur këtë datë, ka kritikuar faktin se, pikërisht sot do t’i ndahet çmimi “Nobel”, shkrimtarit austriak, Peter Handke, i cili njihet si mbështetës i liderit të ndjerë të ish-Jugosllavisë, Sllobodan Millosheviç, po ky i gjykuar në Tribunalin e Hagës pikërisht nën akuzën për genocid, veç të tjerash.

“Përballë vendimit për të shpërblyer një mohues të genocidit me një çmim “Nobel”, jam e bindur se kjo lejon përhapjen e revizionizmit midis qarqeve artistike, stigmatizimin e mëtejshëm të viktimave dhe mbi të gjitha, krijimin e një kulture, ku artistët nuk pritet më të mbështesin vlerat morale ose njerëzore”, – ka cilësuar në fjalën e saj, ambasadorja Geci-Sherifi.

Ajo ka postuar edhe një deklaratë nga Antonio Guterres, Sekretar i Përgjithshëm pranë OKB, ku ai kërkon mbrojtje për viktimat e genocidit.

kolana e librave

“Kudo që shohim njerëz që përballen me diskriminim sistematik apo bëhen caqe të dhunës, thjesht për shkak se kush janë ata, për shkak të identitetit të tyre, duhet të veprojmë – si për të mbrojtur ata që janë në rrezik të menjëhershëm, ashtu edhe ata që mund të jenë në rrezik në të ardhmen. Duke përkrahur paqen kundër dhunës, që përfshin respektimin e diversitetit dhe mosdiskriminimit, ne mund të ndërtojmë shoqëri që janë rezistente ndaj rrezikut të genocidit”, – ka thënë Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres.

Kujtojmë se, Kosova dhe Shqipëria, do të bojkotojnë ceremoninë e sotme të Nobelit, ku Handke do të marrë çmimin “Nobel për Letërsi”, për vitin 2019.