MENU
klinika

Jo vetëm problem estetik por dhe shëndetësor

Tashmë mund të trajtoni lythat e pakontrolluar të hundës

25.12.2019 - 15:53

Njerëzit me polip problematik të hundës dhe sinusit kronik kanë një mundësi të re për lehtësim.

Në qershor 2018, FDA miratoi dupilumab (Dupixent), trajtimi i parë për polipet e hundës rezistente dhe sinusitin.

Polipet e hundës, të cilat janë rritje beninje në zgavrat e hundës, prekin rreth 20% të njerëzve me sinusit kronik.

Polipet mund të rrisin kullimin dhe bllokimin, të shkaktojnë dhimbje dhe erë të keqe.

Deri më tani, e vetmja mënyrë për të provuar tkurrjen e polipeve ka qenë përdorimi afatgjatë i spërkatësve të hundës kortikosteroide, një kurs afatshkurtër i steroidëve oralë, ujitja e sinuseve, antibiotikët ose operacioni për largimin e tyre.

Por këto metoda nuk funksionojnë për të gjithë, dhe kirurgjia nuk i pengon  polipet të përsëriten. Dupilumab është një ilaç i injektueshëm që bllokon sistemin imunitar nga reagimi i tepërt dhe shkaktimi i inflamacionit.

“Polipet thjesht duket se shkrihen. Unë zakonisht e rekomandoj atë për pacientët, polipet e të cilëve kthehen pas operacionit, të cilët nuk mund të bëjnë operacion për arsye të tjera, ose që kanë astmë të keqe,” thotë Dr.Alice Maxfield, një specialist për fytin, veshin dhe hundën në Spitalin e Grave Brigam.

 Dupilumab ka efekte anësore të mundshme, përfshirë reagime serioze alergjike ose probleme të syrit (siç është konjunktiviti).

Ilaçi është jashtëzakonisht i shtrenjtë, rreth 37,000 dollarë në vit. 

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Mjekim në kushte shtëpe

Doni të shpëtoni nga lythat?

Shkaqet, trajtimi dhe rrezikshmëria

Lythat/ Kur duhet të shqetësoheni?