MENU
klinika

Preket truri

Mos lindni fëmijë nëse jeni në depresion!

16.12.2019 - 15:55

Truri i fëmijëve që kanë një rrezik të lartë depresioni sepse kanë prindër me depresion, janë strukturalisht të ndryshëm nga truri i fëmijëve të tjerë, zbulon një studim i ri.

Depresioni shpesh shfaqet së pari gjatë adoleshencës. Të kesh një prind me depresion është një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut. Adoleshentët, prindërit e të cilëve kanë depresion janë dy deri në tre herë më shumë të predispozuar të zhvillojnë depresion sesa adoleshentët e tjerë, tregon studimi.

Por mekanizmat e trurit që fshihen pas këtij rreziku familjar janë të paqarta.

Për të mësuar më shumë, studiuesit e Universitetit Columbia analizuan imazhet e trurit nga më shumë 7,000 fëmijë. Ata e përshkruanin atë si studimin më të madh në llojin e tij të bërë në Shtetet e Bashkuara.

Rreth një e treta e fëmijëve ishin në rrezik të lartë sepse kishin një prind me depresion. Në ata fëmijë, një strukturë e trurit e quajtur putra e duhur – e cila lidhet me shpërblimin, motivimin dhe përvojën e kënaqësisë – ishte më e vogël sesa tek fëmijët e prindërve pa një histori depresioni.

Studimi u botua në internet kohët e fundit në Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry.

“Këto gjetje nxjerrin në pah një faktor potencial rreziku që mund të çojë në zhvillimin e çrregullimeve depresive gjatë një periudhe kulmi të fillimit,” tha autori i vjetër Randy Auerbach në një njoftim universitar. Ai është një profesor i asociuar i psikologjisë mjekësore në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve të Columbia, në Neë York City.

Auerbach vuri në dukje se hulumtimet paraprake kanë lidhur vëllimin më të vogël të putamenit me një aftësi të zvogëluar për të përjetuar kënaqësi, e cila është e implikuar në depresion, përdorim të substancave, psikozë dhe sjellje vetëvrasëse.

“Kjo tregon që vëllimi më i vogël i putamenit është një faktor rreziku transdiagnostik që mund të sjellë cenueshmëri ndaj çrregullimeve mendore me bazë të gjerë,” tha ai.

Drejtuesi i studimit David Pagliaccio, një profesor ndihmës i neurobiologjisë klinike, tha se të kuptuarit e dallimeve në trurin e fëmijëve me rreziqe familjare mund të ndihmojë në identifikimin e atyre që kanë shanse më të larta për zhvillimin e depresionit dhe mund të çojnë në përmirësim të trajtimit.

“Ndërsa fëmijët do të ndiqen për një periudhë 10-vjeçare gjatë një prej periudhave më të mëdha të rrezikut, ne kemi një mundësi unike për të përcaktuar nëse vëllimet e zvogëluara të putamenit shoqërohen me depresion në mënyrë specifike ose çrregullime mendore në përgjithësi,” tha Pagliaccio në njoftimin për lajmet .