MENU
klinika

Përmbledhja e 16 studimeve

Ushqyerja me gji lehtëson simptomat e sklerozës

14.12.2019 - 12:59

Gratë me sklerozë të shumëfishtë (MS) shpesh zbulojnë se simptomat e tyre lehtësohen gjatë shtatëzanisë. Dhe provat po rriten që ushqyerja me gji mund të ketë një përfitim të ngjashëm.

Një përmbledhje e re e 16 studimeve zbuloi se në përgjithësi, gratë me MS që ushqehenin fëmijët me gji kishin 37% më pak të ngjarë të kishin një rikthim brenda një viti nga lindja, përkundrejt atyre që ushqenin fëmijët me qumësht formulë.

Gjetjet nuk dëshmojnë se ushqyerja me gji është mbrojtëse, thanë ekspertët.

Por provat e kësaj mundësie po bëhen më të forta, tha Dr. Kristen Krysko, studiues kryesor i hulumtimit dhe një mjek i neurologjisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Studimet e fundit mbi pyetjen, tha ajo, janë hartuar më mirë sesa disa nga ato të mëparshme – duke llogaritur disa shpjegime alternative për lidhjen midis ushqyerjes me gji dhe rrezikut më të ulët të përkeqësimit.

Dhe në përgjithësi, ato tregojnë për një efekt mbrojtës, tha Krysko.

MS është një çrregullim neurologjik i shkaktuar nga një sulm i gabuar i sistemit imunitar mbi myelinën e trupit – copa mbrojtëse rreth fibrave nervore në shpinë dhe tru. Në varësi të vendit ku dëmtimi ndodh, simptomat përfshijnë probleme të shikimit, dobësi të muskujve, mpirje dhe vështirësi me ekuilibrin dhe koordinimin.

Shumica e njerëzve me MS kanë formën e qetësimit, që do të thotë që simptomat e tyre vijnë në valë, me periudha pa simptoma në mes. Hulumtimet me kalimin e viteve kanë treguar që shumë gra shohin më pak përkeqësime të simptomave gjatë shtatëzanisë – ndoshta sepse sistemi imunitar forcohet për të mbrojtur fetusin.

Pas lindjes, disa gra shohin se simptomat e tyre ndizen. Por nëse ushqyerja me gji mund të ndihmojë në kufizimin e këtij rreziku mbetet e paqartë.

Për analizën e re, ekipi i Krysko grumbulloi rezultatet e 16 studimeve që krahasuan gratë me MS që ushqeheshin me gji me ato që nuk e bënin këtë – duke i ndjekur ato për diku nga tre deri në 12 muaj pas lindjes.

Mesatarisht, gratë që ushqeheshin me gji kishin 37% më pak të ngjarë të kishin një rikthim. Kur studiuesit zbritën në katër studime të fundit me cilësi më të lartë, ulja e rrezikut ishte pak më e madhe – 43%.

Akoma, pyetjet mbesin, tha Krysko.

Një çështje është që gratë me MS që zgjedhin të ushqehen me gji mund të jenë krejt të ndryshme nga ato që nuk e kanë bërë: Një grua sëmundja e së cilës ishte shumë aktive para shtatzënisë mund të vendosë të mos ushqejë me gji në mënyrë që të mund të rihapë mjekimin e saj për MS. (Asnjë nga ilaçet e ashtuquajtura modifikuese të sëmundjes për MS nuk është aprovuar për përdorim në shtatëzani, dhe nuk dihet nëse ato mund të përdoren në mënyrë të sigurt gjatë ushqyerjes me gji, sipas Shoqatës Kombëtare të MS.)

Studimet me cilësi më të mirë në rishikim llogaritnin aktivitetin e mëparshëm të sëmundjes së grave, tha Krysko. Por kjo ende nuk është provë përfundimtare që ushqyerja me gji është drejtpërdrejt mbrojtëse.

Kathleen Costello është nënkryetar i asociuar për qasje në kujdesin shëndetësor në Shoqërinë Kombëtare të MS. Ajo i quajti konstatimet “të rëndësishme”, por gjithashtu theksoi se ata nuk dëshmojnë që ushqyerja me gji parandalon rikthimet.

“Është e rëndësishme të kesh këtë informacion, por çfarë e shtyn këtë shoqatë?” tha Costello, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

foshnje
foshnje

Sipas Krysko dhe kolegëve, ushqyerja me gji mund të jetë mbrojtës për shkak të ndryshimeve hormonale që vijnë me të. Por kjo është vetëm një teori.

“Përfitimet e ushqyerjes me gji për nënën dhe foshnjën – jashtë MS – janë të përcaktuara mirë,” tha Costello. Dhe provat, të paktën, sugjerojnë se ushqyerja me gji nuk rrit rrezikun përkeqësimit menjëherë pas shtatzënisë, vuri në dukje ajo.

Thënë kështu, MS është “shumë individuale dhe heterogjene”, theksoi Costello. Kështu që ajo rekomandoi që gratë që planifikojnë një shtatëzani të flasin me mjekët se si do të menaxhojnë MS-në gjatë dhe pas saj.

Krysko u pajtua. “Ende ekziston një rrezik i lartë i rikthimit pas lindjes edhe nëse ushqeni me gji, kështu që është e rëndësishme [për gratë] të diskutojnë me neurologun strategjinë më të mirë të administrimit pas lindjes për ta, e cila mund të varet nga aktiviteti i tyre i mëparshëm i sëmundjes MS”.

Gjetjet u botuan 9 dhjetor në revistën JAMA Neurology.