MENU
klinika

Historia e trishtë e të riut

“Ajo që dëgjova në një emision televiziv më shpëtoi jetën”

14.01.2020 - 18:21

Unë mund të kisha vdekur tashmë. Gjithmonë e dija që kolesteroli im ishte i lartë.

Në moshën 25 vjeç, testi i parë i gjakut tregoi një kolesterol total prej 410, por askush nuk bëri një pjesë të madhe të tij. Kam jetuar një mënyrë jetese të shëndetshme, aktive. Unë kurrë nuk kisha qenë mbipeshë dhe kisha qenë një vegjetariane shumicën e jetës sime. Po cfarë ishte  për t’u shqetësuar? Afro 30 vjet më vonë, unë isha duke parë një emision shëndetsor . Një mjeke po diskutonte shëndetin e zemrës. Numri i vdekjeve nga sëmundjet e zemrës ishte i jashtëzakonshëm dhe sasia e njerëzve që ecnin rreth të paditur, ishte mahnitëse për mua. Vendosa që ishte koha të testoja zemrën . Unë bëra një konsultë për një provë rutine. Pas provës shkova në shtëpi. Ndërsa shëtisja në shtëpi, ra telefoni. Ishte kardiologu që këmbëngulte të kthehesha në spital. Bllokimet ishin të këqija dhe mua më duhej operacioni menjëherë.

Dy ditë më vonë isha duke bërë një operacion të trefishtë anashkalimi. Pata fatin të zbuloja se nuk kisha dëme në zemër, dhe ata e kapën atë në kohë. Ishte në këtë kohë kur dëgjova për herë të parë fjalët “hiperkolesterolemia familjare (FH)”. Kirurgu më tha që simptoma ime e parë e anashkaluar do të kishte qenë vdekje e papritur – ka të ngjarë brenda vitit. Me këtë njohuri të re, unë u vendosa ta luftoja këtë problem të kolesterolit. Fillova në një statinë, rehabilitim kardiak dhe ecja dy km të paktën tre herë në javë. Në një ndjekje prej tre muajsh, kardiologu nuk vuri re ndryshime në kolesterol . Ai më tha, “Tani është midis jush dhe Zotit. Unë u ndjeva plotësisht e pafuqishmse.

vizite te mjeku per hepatit

Pas një viti vendosa të bëja një analizë tjetër. Një tjetër test rutine do të thoshte një tjetër kardiolog, dhe kjo më në fund shpjegoi se çfarë është në të vërtetë FH. Shumë njerëz thonë, që sëmundja ka qënë e trashëguar  në familjen time. Babai im pati një sulm në zemër në moshën 51 vjec, dhe gyshi para tij. Ditën kur u bashkova me Fondacionin FH si një Avokate e Pacientëve, gjeta një grup njerëzish që treguan histori të ngjashme.

Më në fund u ndjeva sikur nuk jam vetëm në këtë. Tani kam një specialist që punon me mua, dhe një komunitet që më mbështet, dhe me këtë jam i sigurt se mund ta luftoj këtë sëmundje të padukshme.