MENU
klinika

Historia që tronditi një familje

“Babai po shkonte tek mjeku, por rrugës u ndal në një… “

27.01.2020 - 17:46

“Kjo është një mundësi, Jana, që do të shkojmë.”

“Le të shohim se çfarë thotë së pari mjeku” u përgjigj mamaja.

Doli që babai duhej t’i nënshtrohej një operacioni për të hequr një pjesë të mushkërisë së majtë e cila kishte një formë të kancerit. Operacioni ishte i suksesshëm dhe babi u shkarkua dhe dukej se po shërohej mirë. Pas disa ditësh , Babi kishte thënë se sa i sëmurë ndjehej gjatë natës, duke u ndjerë njëhërë  nxehtë dhe njëherë  ftohtë, duke u dyfishuar me dhimbje – ndihej sikur do të vdiste.

Mamaja ishte pranë shumë e shqetësuar , kështu që vendosi të telefonojë mjekun dhe të anulojë takimin e babit me doktorin dhe  i kërkoi mjekut që të bënte një vizitë në shtëpi.

Mjeku përshkruajti tableta dhe tha që do tëduhej  të paktën 48 orë për të filluar funksionin . Babi ende nuk ishte mirë dhe shpërtheu në djersë. Dy ditë më vonë akoma nuk ishte më mirë, kështu që vendosi të telefonojë përsëri mjekun. Dy sekonda më dëgjoj mamanë duke bërtitur . Babi ishte rrëzuar në banjë dhe goditi kokën. Unë i thashë asaj të rri ulur dhe të telefonoj menjëherë urgjencën.

Ishte e tmerrshme të dëgjoja babanë tim nga banjoja që ankohej nga dhimbja. Mbaj mend që shpresoja se infermjerët që po e ngrinin nuk po e dëmtojnë atë, në një moment një mjek  na tha të ulemi pasi nuk kishte asgjë për tu shqetësuar.

Mbaj mend që e zbritën babin në katin e poshtëm në një karrige me rrota. Nëna më tha të shkoja me babin në ambulance por nuk munda sepse duhej patjetër të jepja gjak.

Kush hyra në dhomën  e spitalit ,kishte tre mjekë rreth e rrotull shtratit të tij, dhe nëna i qëndronte  pranë me shqetësim. Jam munduar të jem e fortë për mamanë dhe babin. Mamaja më kërkoi të shkoja të merrja  motrën në një qytet tjetër , por u sigurova që t’i dhuroja babait një puthje para se të dilja nga spitali.

Nuk mund të kujtoj vërtet shumë për udhëtimin, por mbaj mend që kthehem në spital për disa orë . Kontrollova  telefonin dhe kishte shtatë telefonata të humbura nga nëna ime. Ende nuk kisha dijeni për asgjë, thjesht mendova se babai mund të duhet të qëndrojë në spital brenda natës. Mamaja më thirri dhe kur u përgjigja ishte infermierja. E pyeta nëse gjithçka ishte në rregull me babin dhe ajo tha që të gjithë duhet të bënim bisedë. Unë  partneri im, motra dhe nipi ishin duke pritur të gjithë në hyrje duke u shqetësuar. Infermierja mbërriti duke mbajtur krahun e mamit. Unë vrapova deri te mamaja u ktheva për të parë  motrën dhe pyeta nënën nëse babi ishte mirë. Mamaja u kthye tek ne dhe na tha që babi për fat të keq kishte ndërruar jetë.

Pas kësaj e gjeta veten duke ecur rreth e rrotull si një robot duke u munduar  që mamaja të mbledh familjen së bashku. Të themi se të gjithë ishim të tronditur . Asënjëherë smë shkonte në mendje së duhet të merresha me funeralin e babait.

E vetmja gjë që mbaj mend duke parë në certifikatën e vdekjes ishte shkaku:Sepsia e rëndë.

Sepsia është një sëmundje kërcënuese për jetën e shkaktuar nga reagimi i trupit ndaj një infeksioni. Sepsia zhvillohet kur kimikatet që sistemi imunitar lëshon në qarkullimin e gjakut për të luftuar një infeksion shkaktojnë inflamacion në të gjithë trupin .

Kjo mund të tingëllojë si marrëzi por unë kurrë nuk kisha dëgjuar për të, por e dija se doja të ndihmoja në mbështetjen e fondacioneve  për të bërë më shumë vetëdije.