MENU
klinika

Ky biznes mund të ketë fitime

Coronavirus/ ‘Godet’ ekonominë globale?

26.01.2020 - 10:22

Kina është duke luftuar me një virus të ri që tashmë ka vrarë më shumë se 20 njerëz.

Është një çështje serioze shëndetësore. Organizata Botërore e Shëndetit e ka quajtur atë një emergjencë për Kinën, megjithëse jo për botën, jo të paktën deri tani.

Në mënyrë të pashmangshme, ajo do të ketë pasoja ekonomike. Por sa e rëndë dhe sa larg do të përhapet?
Ekonomistët janë shumë të kujdesshëm për të vendosur ndonjë shifër në këtë fazë të hershme.

Por është e mundur të identifikohet se çfarë forme do të marrë ndikimi dhe të shikoni dëmin ekonomik të bërë nga episodet e mëparshme të ngjashme, veçanërisht shpërthimi i sindromës së rëndë akute të frymëmarrjes, e njohur më mirë si Sars, në 2002-3, e cila gjithashtu filloi në Kinë.

Kina që tashmë ka disa dëme ekonomike. Kufizimet e udhëtimit janë imponuar në pjesë të vendit në një kohë (Viti i Ri Kinez) kur shumë njerëz udhëtojnë. Kështu që biznesi i turizmit tashmë është duke u goditur.

Transporti

Shpenzimet e konsumatorit për argëtim dhe dhurata gjithashtu do të ndikohen. Për argëtim, shumë do të hezitojnë të marrin pjesë në aktivitete jashtë shtëpisë që mund të çojnë në ekspozimin ndaj virusit. Shumë njerëz janë të sigurtë se kanë anuluar planet e vullnetit të tyre për të shmangur rreziqet e ekspozimit ndaj sëmundjes.

Ndikimi zmadhohet nga fakti se Wuhan, qyteti ku filloi, është një qendër e rëndësishme e transportit.
Kufizimet e udhëtimit janë gjithashtu një problem për çdo biznes që duhet të lëvizë mallra ose njerëz përreth. Zinxhirët e furnizimit industrial do të preken. Disa dërgesa mund të prishen dhe disa do të bëhen më të shtrenjta. Do të ketë aktivitet ekonomik të humbur si rezultat i njerëzve që nuk janë në gjendje ose të gatshëm të udhëtojnë për të punuar.

Shkalla e rikuperimit

Do të ketë gjithashtu një kosto të drejtpërdrejtë financiare nga trajtimi i pacientëve të siguruar nga siguruesit shëndetësor (publik dhe privat) dhe nga pacientët. Jashtë Kinës, shumë do të varet nga përhapja e sëmundjes. Nëse ka shpërthime diku tjetër, disa nga të njëjtat efekte mund të jenë të dukshme, edhe pse pothuajse me siguri në një shkallë shumë më të vogël.

Shkalla e këtyre efekteve do të varet në një shkallë të madhe se sa lehtë transmetohet virusi dhe niveli i vdekjes në mesin e atyre të infektuar. Inkurajuese shumë njerëz deri më tani kanë bërë rikuperime të plota, megjithëse ka pasur përjashtime tragjike.

Shpesh ndodh që problemet ekonomike pasqyrohen shpejt nga tregjet financiare, ku pikëpamjet e tregtarëve në lidhje me ato vlera të aktiveve ndikohen nga pritjet e tyre për zhvillimet e ardhshme.

Shans vaksinimi

Me këtë rast që kanë qenë disa pasoja negative për tregjet e aksioneve, veçanërisht në Kinë. Por ato nuk kanë qenë të mëdha. Edhe Indeksi i Përbërjes Shanghai është më i lartë se sa ishte gjashtë muaj më parë.
Ka disa biznese që mund të fitojnë, siç janë prodhuesit e drogës. Ajo që është menjëherë në dispozicion është lehtësimi i simptomave. Në një afat më të gjatë mund të ketë mundësi fitimprurëse në zhvillimin e një vaksine kundër virusit.

Paul Stoffels, zyrtari kryesor shkencor në Johnson & Johnson i tha BBC se ekipet e tij kishin bërë tashmë “punën themelore” për një vaksinë. Ai mendoi se mund të ishte në dispozicion për rreth një vit.

Gjithashtu, ka pasur një rritje të kërkesës për maska ​​kirurgjikale dhe doreza për të mbrojtur nga infektimi. Aksionet në kompanitë kineze që bëjnë këto sende, droga dhe pajisje mbrojtëse, kanë parë disa rritje të mprehta të çmimeve.

Shërimi i shpejtë?

Shembulli më i mirë historik për të dhënë udhëzime është ndoshta shpërthimi i Sars. Një vlerësim sugjeroi një kosto për ekonominë globale prej $ 40bn (30,5bn £).

Jennifer McKeown nga Capital Economy, një konsulencë në Londër, sugjeron që rritja globale ishte një pikë e plotë përqindje më e dobët në tremujorin e dytë të 2003 sesa do të ishte pa Sars. Ky është një hit mjaft i rëndësishëm, por ajo gjithashtu thotë se e bëri tokën mjaft shpejt pas kësaj.

Ajo thotë se fotografia është e komplikuar nga faktorë të tjerë që ndikuan në rritjen globale në atë kohë, por ajo përfundon “është shumë e vështirë të zgjedhësh ndonjë dëm të qëndrueshëm ndaj PBB-së globale (aktiviteti ekonomik) nga Sars, i cili ishte një virus jashtëzakonisht i rëndë dhe i përhapur”.

/Përkthyer dhe përshtatur për ww.konica.al nga BBC

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN