MENU
klinika

Nga ashpërsia për gramatikën tek...

Dhjetë fakte që ju ‘kanë shpëtuar’ për Adam Smith

18.01.2020 - 06:00

-Ndërsa studionte në Kolegjin Balliol në Oksford, Smith nuk po tregonte interes në tryezën e darkës, e cila ishte e zakonshme për të. Meqenëse mishi në vendin e tij të lindjes, Skocia, ishte i paktë në atë kohë, një shërbëtor e nxiti atë të hante sepse ai “kurrë nuk kishte parë një copë të tillë viçi në Skoci”.

-Smith ishte i njohur për vëmendjen e tij të ashpër ndaj gramatikës, madje edhe në greqisht, dhe kujtesën për filologji.

-Ndërsa, në Oksford, e vetmja shkrim që bëri Smith ishte letra për nënën e tij, midis 1740 dhe 1746. Esejet e tij ishin zhgënjyese, dhe në 1743 ai shkruante me një letër, “Unë thjesht jam shëruar nga një përshtatje e dhunshme e dembelizmit, e cila më ka mbyllur në karrigen time të bërrylit këto tre muaj.”

-Smith bëri vetëm një mik në Oksford: John Douglas, i cili u dallua si një pamfletues.

-Sipas Smith, pabarazia midis realitetit dhe imitimeve është themeli për bukurinë e imituar. Në përpjekje për ta provuar këtë, ai iu referua statujave dhe pasqyrave, duke thënë se skulptorët dhe piktorët e mëdhenj kurrë nuk e përdorën mashtrimin. Kritikët pretenduan se shija e tij ishte e gabuar.

-Smith ia atribuoi suksesin e tij në të folur në publik vëmendjen që ai i kushtoi audiencës. Nëse një student i veçantë po anonte përpara, Smith e dinte që po dëgjonte; nëse ai ulej përsëri, kjo ishte një shenjë e Smithit për të ndryshuar temën ose stilin e ligjëratës së tij.

-Smith krijoi karaktere të virtytshme me vlera të barabarta të dashamirësisë dhe maturisë. Për të, kjo përfaqësonte lumturinë, të cilën ai e shoqëronte me qetësinë, ose me atë që ai besonte se ishte gjendja mendore natyrore dhe e zakonshme.

-Në teorinë e moralit të Smithit, nocioni i simpatisë është i spikatur dhe logjik, ndërsa në punën e tij të mëvonshme mbi teorinë e ekonomisë, vështirë se shfaqet, duke i dhënë kështu vendin konceptit të interesit vetjak.

-Në kohën kur Smith la Glasgow në 1764, studentët kishin tregtuar fletore të mbushura me ligjëratat e tij. Një prej tyre është tani një dorëshkrim i ruajtur.

-Në analizën e tij të ekonomisë, Smith përdori këtë metaforë: “Paratë e arit dhe argjendit që qarkullojnë në çdo vend mund të krahasohen me të drejtë me një autostradë, e cila, ndërsa qarkullon dhe transporton për të tregtuar të gjithë barin dhe misrin e vendit. nuk prodhon as një grumbull të vetëm.” Ishte pjesë e teorisë së tij mbi padrejtësinë e punës dhe ndarjen e pasurisë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN