MENU
klinika

Zbulojeni tani

Keni nevojë për një test tiroide?

08.01.2020 - 20:12

Për një gjëndër vetëm pak cm në madhësi, tiroidja ka një ndikim të madh në shëndetin tonë. Prodhon një hormon që bartet në rrjedhën e gjakut në të gjitha pjesët e trupit.

Hormoni tiroide luan një rol të madh në rregullimin e metabolizmit – procesi me të cilin qelizat e trupit shndërrojnë lëndët ushqyese në energji – dhe në këtë mënyrë ndihmon në rregullimin e temperaturës së trupit, rrahjen e zemrës dhe madje edhe funksionimin e trurit. Kështu që kur bien nivelet e hormonit tiroide, trupi ngadalësohet.

Ju ndoshta jeni të vetëdijshëm për simptomat e zakonshme të hormonit të ulët të tiroides – lodhje, kokëfortësi të paqartë, shtim në peshë, duar të ftohta dhe lëkurë të thatë. Por nëse jeni si shumica prej nesh, ka të ngjarë të fajësoni dietën dhe regjimin e stërvitjes në vend të tiroides  nëse nivelet e kolesterolit dhe pesha po rritet, veçanërisht nëse nuk keni ndonjë nga simptomat e tjera të tiroides së ulët . “Simptomat shpesh janë jospecifike, dhe duke qenë se gratë mbi 60 vjeç zakonisht kanë më shumë nga këto simptoma jospecifik, mjekët mund të mos mendojnë të testojnë për hipotiroidizëm”, thotë endokrinologu Dr Jeffrey Garber, profesor i asociuar i mjekësisë në Harvard Medical School dhe autori i Harvard Udhëzues i shkollës mjekësore për tejkalimin e problemeve të tiroides.

Si funksionon tiroidja?

Ashtu si gjëndra tiroide komunikon me organe të tjera përmes hormonit që prodhon, gjëndra e hipofizës në tru komunikon me tiroiden përmes një hormoni që ai bën – hormoni stimulues i tiroides, ose TSH. Kur hipofiza  ndien që niveli i hormonit tiroide është shumë i ulët, lëshon më shumë TSH për të lidhur tiroide në veprim. Kur tiroidja është nuduar nga TSH, ajo prodhon hormon tiroide – një pjesë e madhe e të cilave është tiroksina (T4) dhe një proporcion më i vogël triiodothyronine (T3). T4 konvertohet përfundimisht në T3, forma “aktive” që merret nga receptorët në qelizat e trupit.

Pse mund të keni nevojë për një test tiroide?

Gratë e të gjitha moshave kanë më shumë të ngjarë se burrat të kenë nivele të ulëta të hormoneve tiroide. Sidoqoftë, shumë nga simptomat e i atribuohen kushteve të tjera ose shkruhen si pasojë e plakjes.

Një test gjaku për nivelet e TSH është testi më i ndjeshëm për përcaktimin nëse keni hipotiroidizëm. Shumica e laboratorëve përdorin 0.45 – 5.00 mIU / L si një varg normal referimi për TSH. Njerëzit me TSH midis 5.00 dhe 9.99 mIU / L shpesh nuk kanë simptoma (të njohura si hipotiroidizëm subklinik) .Një test tjetër i quajtur T4 do të bëhet nëse TSH është në këtë rang. Një nivel i ulët i T4 zakonisht nënkupton se do të përfitoni nga zëvendësimi i hormonit tiroide.

Shumë njerëz me hipotiroidizëm ose hipotiroidizëm nënklinik nuk janë të vetëdijshëm se asgjë nuk është në rregull sepse nuk janë testuar.

Trajtimi i hipotiroidizmit subklinik me hormon sintetik tiroide mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së problemeve më serioze si sëmundja kardiovaskulare. Ata vërejnë se hormoni i ulët i tiroides mund të shkaktojë një nivel të lartë të kolesterolit dhe trajtimi me hormonin tiroide mund ta bëjë terapinë me statinë të panevojshme.

Çfarë mund të bëni?

Nëse keni simptoma të caktuara të hipotiroidizmit, duhet të flisni me mjekun në lidhje me testimin. Nëse kolesteroli LDL ka avancuar ose pesha është rritur në mënyrë të pashpjegueshme, do të duhet të diskutoni për bërjen e një testi. Nëse jeni 60 vjeç ose më e vjetër dhe në përgjithësi të shëndetshëm, është akoma një ide e mirë të kontrolloheni me mjekun për të parë nëse historia juaj mjekësore sugjeron se mund të përfitoni nga testimi.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Gabimet që mund t’i ndreqni që tani

Arsyet përse ju bien flokët